prisstigning tv-pakke

Analytiker: Stigende iPhone-priser bliver et problem for Apple

Analytiker Jeffrey Kvaal fra esearchselskabet Nomura Instinet har i et dokument skrevet til investorer spået, at det kan blive et problem for Apple, at mange mennesker stadig ikke har lyst til at betale 1.000 dollars for en mobiltelefon som iPhone X koster – prisen i Danmark er fra 8.899 kroner.

Stigende iPhone-priser fører til faldende salg

Hvis ikke Apple sørger for at stoppe prisstigningen på deres produkter, kan det på sigt føre til et faldende salg, skriver Kvaal i dokumentet, der er kommet i hænderne på CNBC.

Ifølge Kvaal er der sket en lille forbedring i iPhone X-salget i løbet af 2018. Samtidig mener han, at forventningerne til et dårligt salg endnu ikke har nået bunden.

Rent generelt ser Kvaal, at de dyre telefoner har det lidt hårdt, hvilket blandt andet skyldes det stigende priser, som forbrugerne ikke er parat til at betale. Kvaal henviser til et tilbud, som det store amerikanske teleselskab AT&T kørte med, hvor man kunne købe en iPhone X og få en til gratis, men at det ikke overbeviste forbrugerne om at købe. Kun to uger kørte AT&T-kampagnen, så stoppede de den igen på grund af manglende interesse, forklarer Kvaal.

Se også: De bedste mobiltelefoner til prisen

Prisloftet hos brugerne er nået

Det overrasker ham dog ikke, at Apple har problemer med deres topprodukt. Det har blandt andet at gøre med, at de kinesiske forhandlere går efter mellemklassemobiler. Det er et tegn på, at gennemsnitskøberens loft for, hvor meget de vil punge ud med, er nået.

Det rammer ikke kun Apple, også de dyre modeller fra andre producenter har det lidt svært. Koreanske analytikere fra Nomura Instinet rapporterer, at forudbestillingerne af Galaxy S9 fra Samsung var 30 procent lavere, end det var tilfældet for Galaxy S8. Galaxy S9 steg med 600 kroner sammenlignet med S8, mens Galaxy S9+ steg med 500 kroner sammenlignet med S8+. Der er stadig langt op til prisen på iPhone X, men ikke desto mindre en stor stigning.

Se også: De bedste mobiltelefoner til under 4.000 kroner

Sænker salgsforventninger for iPhone

Kvaal har sænket sine forventninger for iPhone-salget for første halvår af 2018. Han er gået fra 226 til 221 millioner enheder. Til gengæld er hans vurdering af prisen på Apple-aktier den samme, nemlig 175 dollars.

Kvaals billede af Apples situation stemmer overens med andre lignende rapporter, der også peger på prisen som Apples udfordring, især på markeder som Indien og Kina.

Se også: Prissammenligninger på iPhone