5G-telefoner bliver standard i 2021 – men klap lige hesten

2020 var året, hvor der kom hul på 5G-udrulningen, men det giver stadig ikke mening at købe 5G-telefoner bare for teknologiens skyld.

5G-telefoner bliver standard i 2021 – men klap lige hesten

Her på telepristjek.dk lever og ånder vi for at tippe til, hvordan du kan gøre et godt køb og spare penge. Den mest effektive metode til at spare penge er ved at lade være med at bruge dem. Det er selvfølgelig også den mest kedelige metode. Det er dog den metode, vi vil tippe til, hvis du går og har planer om at købe en ny mobil blot for at få en mobil med 5G-teknologi.

Skal man købe en 5G mobil?

5G-telefoner vandt ret stort indpas i 2020 og bliver normen i 2021 på praktisk talt alle nye telefoner. Selv de billigste telefoner til under 2.000 kroner kan vi forvente bliver udstyret med 5G. Du behøver dog ikke fare ud for at købe ny 5G-telefon kun med henblik på 5G, for også i 2021 vil det være uhyre begrænset, hvad du kan bruge 5G-teknologien til på en mobil.

Det kan måske undre lidt med tanke på, at 5G-udrulningen foregår langt hurtigere end tilfældet var med 4G. Netværkene rundt om i verden bliver ganske enkelt opdateret til 5G langt hurtigere end da 4G blev rullet ud – op mod fire gange hurtigere.

Samtidig har vi set mange glimrende telefoner i forskellige prislejer med 5G. Fra cirka 2.500 kroner og op. De mest prominente 5G-telefoner har været telefoner som Samsung Galaxy S20- og Note 20-serierne, iPhone 12-serien, de nye OnePlus 8-telefoner, Motorola Edge+ – listen er efterhånden lang. Ikke alle nye telefoner i 2020 kom med 5G, men næste år bliver det formentlig meget tæt på at være tilfældet. Også på telefoner til godt 1.000 kroner.

Se også: De bedste telefoner på markedet

Du har ikke noget at bruge 5G til på din mobil

Det er naturligvis som udgangspunkt godt, at mobilproducenterne så hurtigt har sendt så mange 5G-telefoner ud på markedet. Alligevel sidder vi tilbage med en uforløst fornemmelse kroppen. Der er nemlig ingen afgørende grund til at bruge sin penge på en 5G-telefon i dag, hvis det er 5G, du primært ønsker at opgradere til på din nye mobil.

For det første skal du bo i et område med 5G-dækning. TDC siger godt nok, at de allerede i dag dækker 90 procent af Danmarks areal med 5G. Både YouSee og Telmore tilbyder i dag 5G-abonnementer, så det er muligt for de fleste at få adgang til 5G-nettet. Desværre går det noget langsommere for de andre teleselskaber. Telia, Telenor og 3 har meget begrænset dækning i dag i et par enkelte byer. Først i løbet af 2021 begynder der at komme skub i udrulningen hos dem.

Den mest væsentlige grund til, at det ikke rigtig giver mening med 5G på mobilen endnu er dog, at der reelt ingen tjenester er på markedet endnu til at understøtte teknikken. I hvert fald ikke på telefonen. Du kan da rigtig nok downloade store filer super hurtigt, men de fleste har meget begrænset behov for det på deres mobil. Det ser umiddelbart heller ikke ud til at blive tilfældet i 2021. 5G giver helt sikkert fantastiske muligheder, men de første par år er det industrien og virksomheder, der først og fremmest får noget ud af 5G til en mere effektiv arbejdsgang.

Se også: Find de bedste 5G-telefoner

Kablet internet bruges meget mere

Lige nu opholder mange sig også i stigende grad derhjemme på grund af COVID-19. Det betyder, at vi faktisk bruger det kablede internet, vi har i huset til at koble vores enheder op til nettet.

Seneste tal fra Energistyrelsen viser, at datatrafik fra kablet internet er vokset langt mere end normalt, mens mobil datatrafik vokser som normalt. Nu vi taler om mobilt internet, så kan 5G faktisk få rigtig stor betydning for mobildata allerede i 2021. I takt med, at 5G ruller ud i Danmark vil flere og flere kunne benytte 5G mobilt bredbånd som deres primære internet og få fiberhastigheder. Det er som mobil WiFi-opkobling til hjemmet, sommerhuset og andre steder, at 5G for alvor kommer til sin ret

Derfor: Er du helt almindelig mobilbruger, er der ingen særlig grund til, at du skal købe en ny mobil bare for at få 5G – hverken i dag eller i 2021. Der kan være mange andre grunde, men det er en helt anden snak!

Se også: Sammenlign priser på telefoner