Købeguide: Tips til at finde din nye smartphone

Er du i tvivl om, hvilken mobil du skal købe næste gang, så læs vores lynguide til de ting, du skal tænke over, inden du køber.

Købeguide: Tips til at finde din nye smartphone

Der er masser af gode flagskibe derude fra Samsung, Huawei, Sony, HTC, Apple og så videre. Og der mangler heller ikke modeller i de billigere klasser. Det er dejligt med et stort udbud, men det gør det også sværere at finde den helt rigtige mobil. Det vil vi gerne hjælpe dig med – købeguide til din næste mobil.

I denne guide finder du alt, du behøver vide, inden du kaster penge efter en ny telefon. Det gælder både styresystemet, størrelsen på skærmen, kameraet, processoren og prisen. Det skulle gerne gøre det lettere at finde den telefon, der er den rigtige for dig.

Se også: Priser på de bedste smartphones

Købeguide: Tips til at købe den rigtige mobil

 

Android vs iOS

Android giver dig mere at vælge imellem, iOS er lettere at bruge. Det først valg er styresystem. Satser du på iOS eller Android? iPhone var tidligere lettere at bruge, men i dag er den næsten blevet mere kompliceret end Android. Du får dog alle de nyeste apps med det samme og hurtige opdateringer af systemet. Du skal derimod vælge Android, hvis du vil have flere valg af hardware og billigere muligheder.

 

Prisen

Betal ikke mere, end du behøver. Flagskibene som iPhone X (10) koster fra næsten 9.000 kroner og Samsung Galaxy Note 8, Huawei Mate 10 Pro og andre topmodeller koster fra knap 6.000 kroner. Men der findes også mange rigtigt gode telefoner til priser omkring det halve. Du kan endda få gode telefoner for mellem 2.000-3.000 kroner.

> De bedste telefoner til prisen

 

Skærmen

Vælg en passende skærmstørrelse. Hvis du gerne vil kunne styre din telefon med én hånd, skal du ikke købe en telefon med større skærm end 5,5 tommer. Hvis du gerne vil se video, spiller komplicerede spil og gerne multitasker med flere vinduer på samme tid (med en Android-telefon), skal du vælge en af de større skærme.

Den nye trendy skærmstørrelse i 18:9-forhold gør dog, at man sagtens kan bruge de lidt større skærme på 5,8 tommer med én hånd. Farve og lys er vigtigere end opløsning på en skærm. Det kan da være helt fint med en skærm med 4K-opløsning, men det er ikke nødvendigt. Det er bedre at gå efter en telefon med skarp og meget lys i skærmen. Det gør det nemlig lettere at se på skærmen udendørs. Også farverne er vigtige. Her er Amoled-skærme bedre end LCD-skærme. Blandt de allernyeste telefoner finder man HDR, der giver endnu bedre farver.

> Telefoner med de bedste skærme

 

Kameraet

Glem alt om megapixel. De vigtigste funktioner i smartphones lige nu er kameraer og batteri. Det, der er værd at holde øje med på kamerafronten, er blænden (gå efter lave tal) og særlige funktioner som dual optik og optisk billedstabilisering.

Igen: Drop megapixelræset – selv de billigste telefoner kommer med 8 megapixel eller mere.

> Telefoner med bedste kamera

 

Hastighed i brugerflade

Processoren er ikke så vigtig længere. I dag har selv mellemklassemobilerne gode processorer, der giver tilstrækkeligt med ydeevne til de fleste behov. Vil du have masser af kraft til store spil og AR-funktioner, skal du gå efter en Android-telefon med Snapdragon 835. Den hurtigste chip på markedet lige nu er Apples A11 Bionic, der sidder i de tre nye iPhone-modeller.

> Telefoner med hurtig brugerflade

 

Batteritid og lynopladning

Kræv mindst ti timers batteritid. Gå efter en telefon, der kan følge dig hele dagen, uden at du skal lade den op undervejs. Du kan for eksempel tjekke vores guide ud til telefoner med bedst batteritid for at se, hvilke telefoner, der klarer sig godt.

Det er ikke kun de dyre, der har gode batterier og fin batteritid – flere af de billigere kommer også med kraftige batterier. Man skal huske på, at sådan noget som store højt opløste skærme bruger mere batteri, så har din mobil en lille skærm med lav opløsning, kan den stadig godt have okay batteritid trods et svagt batteri.

Det er også værd at kigge efter en mobil med lynopladning, så man med 25-30 minutters opladning kan lade op til en hel dags brug.

> Telefoner med bedst batteritid

 

Hukommelse

Gå efter mindst 32 GB hukommelse. Telefoner med mindre hukommelse end 16 GB er ubrugelige i dag. Mindstegrænsen bør være 32 GB, så der er plads til spil, billeder, videoer og så videre. Den generelle standard for flagskibene er 64 GB. På visse Android-telefoner får du mulighed for at udvide hukommelsen med Micro SD-kort.

Se også: De bedste telefoner lige nu