Beskyt din mobil: 10 tips til bedre sikkerhed

Høj sikkerhed på mobiltelefonen er essentielt er i 2024, men hvordan gør man? Her er de 10 bedste tips til beskyttelse af din smartphone.

Beskyt din mobil: 10 tips til bedre sikkerhed

Vil du gerne sikre dig, at din smartphone er beskyttet bedst muligt mod cyberkriminelle, lommetyve og andre ondsindede personer? Her er 10 tips til dig.

Se også: Sammenlign priser på mobilabonnementer

Sådan gør du din smartphone sikker

Hvorfor er høj sikkerhed på mobiltelefonen så vigtig? I dag bruger vi mobiltelefonen til mange ting og har mange personlige og vigtige ting på den.

Vi bruger mobiltelefonen til betalinger, kommunikation på mange platforme, adgang til bank og har mange personlige oplysninger derpå.

Det er derfor ekstremt vigtigt, at din mobiltelefon er sikret bedst muligt, så du undgår at miste de vigtige ting på den. Men hvad kan du gøre, udover blot at have en lås på den? Her er 9 gode råd fra Leif Jensen, der er sikkerhedsekspert hos ESET Nordics, og 1 fra os her på telepristjek.

  1. Alt skal opdateres: Inden du forlader dit eget – sikre, håber jeg – netværk, skal du sørge for, at din smartphone, tablet og laptop er opdateret. Det gælder både operativsystemet og alle de apps, du kunne finde på at bruge.
  2. Backup af dine enheder: Inden du rejser, så vær sikker på, at du har lavet en backup af dine enheder, inden du tager på ferie. Skulle du miste en enhed, så kan du altid genskabe den efter ferien.
  3. Slå sporing til: Du skal huske at slå sporing af dine enheder til. Både når det gælder iPhones, iPads, Android-baserede enheder, Windows- og Mac-laptops, så har de alle den funktion. Slå den til, så forbedrer du chancen for at finde den igen, hvis du skulle miste den.
  4. Lås din enhed: Vær sikker på, at alle dine enheder automatisk låses, når du lukker eller slukker dem, og at det kræver en kode, fingeraftryk eller ansigtsscan at åbne dem igen. Det gør det lidt sværere at få fat i dine personlige data, hvis du mister en af dine enheder.
  5. Brug kun sikre netværk: Undlad at bruge åbne, usikre netværk. Der er ingen beskyttelse af dine informationer, de kan være oprettet af cyberkriminelle, og det er for let for de kriminelle at lytte med. Hvis muligt, så brug dataforbindelse på din smartphone eller tablet – det er langt mere sikkert.
  6. Brug altid en VPN: Uanset hvilket netværk du benytter på din ferie, så bør du altid bruge en VPN for at sikre dine data og dine enheder. Det gælder i særdeleshed, hvis du vælger at bruge et offentligt WiFi, men du bør også bruge VPN, hvis du bruger hotellets eller ferieboligens WiFi, der har en kode, som alle alligevel kender.
  7. Vær ekstra opmærksom på phishing: Du skal altid have øjnene åbne efter phishing-forsøg. Men på ferien er dine parader måske sænket, og dermed er du mere udsat for phishing. Pas på med fristende links på turistfælder, pas på med strategisk smart placerede QR-koder, der lover store præmier og ikke mindst med tilbud, der er ’for gode til at være sande’.
  8. Slå automatisk forbindelse fra: Mange enheder tillader automatisk at koble sig til åbne netværk eller forbinde sig til bluetooth-enheder. Det bør generelt altid være slået fra, men det gælder særligt, når du er på ferie.
  9. Vær forsigtig med offentlige computere: Hvis du er nødt til at bruge en computer og ikke har din egen med, så kan det være nødvendigt at bruge en offentlig computer – måske fra et bibliotek, fra hotellet eller lignende. Gør du det, må du aldrig logge dine online-konti eller dele personlige og følsomme oplysninger fra offentlige computere. Det gælder også, når det kommer til at svinge kreditkortet – det må du aldrig gøre fra en offentlig computer. De kan være kompromitterede, og du aner ikke, om cyberbanditterne kigger med.
  10. Husk lås på simkortet: Den sidste ting du skal sikre dig er, at der er pinkode på dit simkort. Skulle mobiltelefonen blive stjålet, for eksempel på ferie i udlandet, kan simkortet ikke bruges i en anden mobiltelefon.

eSIM er en god idé

Et andet godt tip er eSIM, et elektronisk simkort. Benytter du eSIM fremfor et fysisk simkortet, kan du meget hurtigt komme “online” igen, hvis du har mistet eller fået stjålet din mobiltelefon.

Et nyt eSIM sendes blot på din e-mail eller kan findes på teleselskabets selvbetjening, hvorefter QR-koden scannes på en ny mobiltelefon. Her behøver man ikke vente flere dage på at modtage et nyt simkort.

Se også: Disse teleselskaber tilbyder eSIM i Danmark