1 gbit super bredbånd

Hvilken type bredbånd og internet skal man vælge? Se guide

Bredbånd kommer i forskellige former og med forskellige muligheder og hastigheder og skal man vælge . Guide til hvordan du vælger det rigtige internet.

Det er praktisk talt umuligt at komme uden om internettet. Hvad enten man vil det eller ej, skal man have adgang til internettet. Mulighederne for at komme på nettet er mange, så hvad skal man vælge? Hvilken type internet er bedst til ens behov? Se guide til de forskellige termer og begreber inden for internet og bredbånd og bliv klogere på, hvilken løsning der er bedst for dig.

 

Bredbånd med stik og kabel

Bredbånd med stik og kabel kommer enten via kobbernettet, kabel tv-nettet (coax) eller fibernet.

Kobbernettet blev populært i 90′erne og er ikke en optimal teknologi i dag til moderne internet. Det leverer ganske enkelt ikke gode nok hastigheder.

Coax eller kabel tv-net benyttes ofte i lejlighedskomplekser eller parcelhuskvarterer og hastigheden kan være rigtig høj.

Fibernet er den nyeste bredbåndsteknologi og kan også levere rigtig høje hastigheder over store afstande. Man kan få bredbånd med hastigheder helt op til 1 Gbit/s.

Se også: Søg bredbåndspuljen for hurtigere bredbånd

 

Fordele og ulemper ved bredbånd med stik og kabel

Med kablet bredbånd og internet er man bedre sikret, når det gælder høje stabile hastigheder end med mobilt internet. Samtidig er der normalt heller ikke forbrugsgrænser på – prisen varierer alt efter den hastighed, man ønsker eller kan opnå.

Alle typer kablet bredbånd og internet kan benyttes med en wifi-router, så man kan koble flere enheder op til nettet på én gang, for eksempel i hjemmet.

Ulempen med kablet bredbånd er, at man ikke kan tage den med sig på farten. Samtidig kan man heller ikke være sikker på, at man kan få den hastighed, man ønsker – det afhænger af, hvor man bor.

Se også: Teleselskaber med bedst dækning

 

Mobilt bredbånd

4G dækker over mobilt bredbånd og er den hurtigste mobile opkobling i Danmark i dag. De fleste danske teleselskaber dækker rigtig godt med 4G i Danmark og teknologien giver hastigheder, der er tilstrækkelige for langt de fleste.

 

Fordele og ulemper ved  mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd fungerer i teorien over alt. Du kan tage opkoblingen med dig rundt og dele med andre, hvis du sætter dit 4G datakort i en tablet, USB-modem eller wifi router.

Ulemperne ved 4G er, dækningen ikke altid er god i yderkanterne af landet og der er som regel ikke frit forbrug af data – der er dataloft, med andre ord. 4G-netværket kan også bliver belastet, hvis der er mange samtidige brugere, hvilket kan betyde lave hastigheder.

Se også: 4G mobilabonnement med meget data

 

Hvilken type bredbånd skal man vælge?

Udbyderne af internet oplyser typisk, at familien skal tegne abonnement på kablet bredbånd for at være sikker på at være dækket godt ind på hastighed og forbrug. De fleste 4G-opkoblinger er dog så gode i dag, at en familie på fire sagtens kan streame løs af musik og film på samme opkobling. Udfordringen med 4G mobilt bredbånd er dataforbruget.

En internet-aktiv familie skal forvente et forbrug op mod 400-500 GB data om måneden.

Se også: Hver 6. bredbåndsabonnement har mindst 100 Mbit/s

 

Priser for bredbånd

Kablet bredbånd er som udgangspunkt dyrere end mobilt 4G bredbånd, men de billigste mobile bredbåndsabonnementer indeholder også under 10 GB data om måneden. Mobilt bredbånd med stor mængde data koster normalt 3-400 kroner.

Kablet bredbånd koster typisk fra 200 kroner og op.

> Sammenlign priser på bredbånd hos Telenor
> Sammenlign priser på bredbånd hos 3
Sammenlign priser på bredbånd hos Telia
Sammenlign priser på bredbånd hos YouSee
> Sammenlign priser på bredbånd hos Fullrate
> Sammenlign priser på bredbånd hos Call me
> Sammenlign priser på bredbånd hos Telmore
Sammenlign priser på bredbånd hos CBB Mobil
< Sammenlign priser på bredbånd hos Oister

Se også: Sammenlign priser på bredbånd