Test: Huawei MateBook 14 2020 – Glimrende ultrabook, men …

Huawei MateBook 14 2020 er en alletiders ultrabook. Men køb endelig kun Ryzen-udgaven - den er både bedre og billigere end Intel-modellen.

Test: Huawei MateBook 14 2020 – Glimrende ultrabook, men …

Huawei lancerede i september en ny generation af bærbare computere: Henholdsvis MateBook X (og MateBook X Pro) samt de noget billigere MateBook 14.

Huawei har ultrabooks i flere prisklasser – fra omkring 4.500 kroner og helt op til 15.000 kroner. Her placerer MateBook 14-modellerne sig i et prisleje omkring 8-10.000 kroner.

I de nye MateBook 14-computere må der altså være sparet flere steder i forhold til det bedste, Huawei har at byde på i MateBook X-serien. Omvendt må du også få noget mere, end hvad de billigste MateBook D 14-modeller byder på.

Er den nye Huawei MateBook 14 så pengene værd? Det har vi testet.

Læs også: Test: Huawei Matebook X (2020) – ultrabærbar imponerer

Fordele:

  • God skærm med 3:2-format og OK opløsning
  • Fin byggekvalitet med rar touchpad og tastatur
  • Lynhurtig i daglig brug
  • Huawei Share er smart (hvis du har en Huawei-mobil)

Ulemper:

  • Middelmådige højtalere og batteri
  • Webkamera integreret i tastaturet har en dårlig vinkel
  • Dyrere end den hurtigere og ellers identiske AMD-variant

Design og byggekvalitet

Huawei MateBook 14 2020 er konstrueret i aluminium og kommer i en nydelig space grey-farve – også kendt som koksgrå. Det er set i mange af Huaweis andre computere, og med god grund. Du får nemlig en nydelig og minimalistisk ultrabook i et let og kompakt design, som gør den legende let at have med på farten – perfekt til studiet eller arbejdet.

MateBook 14 føles lige så velkonstrueret som de noget dyrere MateBook X-modeller, så her mærker man ikke, at der er tale om en lidt billigere model. Byggekvaliteten vil med andre ord ikke skuffe.

På designfronten byder nye MateBook 14 ikke på mange overraskelser i forhold til sidste års forgænger. Ja, faktisk kan det være svært at se forskel.

Du finder samme tastaturlayout og samme gode taster med en behagelig taktil feedback, når du skriver på dem. Dette tastatur vil de fleste se sig tilfredse med. Og skulle du få brug for det, er der naturligvis indbygget baggrundsbelysning i tasterne.

Også touchpaden er ganske glimrende. Den er præcis, som man forventer, og den er af en dejlig stor størrelse, så du ikke støder på kanterne. Der er naturligvis multitouch indbygget, så du kan zoome og bruge andre indbyggede Windows-gestures.

MateBook 14 2020 har de mest nødvendige porte og heller ikke mere end det. Af porte finder du 1 USB A 2.0, 1 USB A 3.0, 3,5 millimeter kombineret hovedtelefon- og mikrofonstik, 1 HDMI og 1 USB-C, som også bruges til DisplayPort og opladning. Det kunne dog være rart med en ekstra USB-C-port på modsatte side, nu hvor USB-C efterhånden er standarden.

En ting ved designet bryder jeg mig dog ikke om. Huawei synes stadig, at det er en god idé at integrere webkameraet i en tast mellem F6 og F7. Tanken er meget god – bortset fra, at vinklen er helt skør, og du må derfor leve med at skulle vise dig til videomøder fra en ofte lidt uheldig vinkel.

Læs også: Test: Huawei Matebook X Pro (2020) – En enestående bærbar

Fin skærm med ekstra højde

Som navnet antyder, har Huawei udstyret MateBook 14 2020 med en skærm på 14”.

Skærmen er, ligesom øvrige Huawei-computere, af IPS-typen, og så bruger Huawei det ekstra høje 3:2-format – og det må de endelig fortsætte med. Det er super praktisk og rart at have den ekstra højde at boltre sig på, især ved browsing og tekstbehandling. Man kommer i hvert fald hurtigt til at savne skærmformatet, når man går over til computere de mere aflange og traditionelle 16:9-skærme.

Selve skærmen har en opløsning på 2.160 x 1.440 pixels, hvilket er en tilpas opløsning. Det giver lidt, men ikke meget, ekstra skarphed i forhold til de mere udbredte Full HD-skærme, men uden at have en unødvendig høj 4K-skærmopløsning, som blot sluger ekstra strøm.

Man kan dog godt se, at de små detaljer ikke står nær så skarpt som på MateBook X-serien, hvor opløsningen hedder 3.000 x 2.000 pixels. Men det betaler man så også det ekstra for.

Lysstyrken er også holdt på de mere normale 300 nits mod 400-450 nits i MateBook X og X Pro 2020. Indendørs vil du aldrig føle dig begrænset af lysstyrken, som er mere end tilstrækkelig. Udenfor vil MateBook 14 2020 næppe brillere – heller ikke afhjulpet af den blanke skærm.

Alt i alt får du en ganske fin skærm i MateBook 14 2020, som vil dække de flestes behov.

Læs også: Galaxy S8 Plus vs Galaxy S7 Edge – hvilken er bedst?

Glimrende ydeevne til daglig brug

Denne testenhed er udstyret med en 10. generations Intel i7-10510U-processor, som består af 4 kerner, der kører ved 1,8 GHz og kan booste op til 4,8 GHz.

Dertil har denne udgave af MateBook 14 2020 integreret grafik fra NVIDIA i form af en GeForce MX350-grafikchip med 2 GB GDDR5-RAM. Den gemmer også på 16 GB LPDDR3-RAM og en PCIe SSD på 512 GB.

Mekanikken er mere end rigeligt til at levere en gnidningsfri oplevelse, som aldrig hakker og hoster, så længe du bare bruger den til browsing, tekstbehandling og andet let skole/kontorarbejde.

MateBook 14 2020 skulle komme med et nyt design af blæseren, som ifølge Huawei skulle sikre et uafbrudt arbejdsflow, selv når man spiller krævende spil. Ja, godt nok er GeForce MX350-grafikchippen bedre end mange andre integrerede grafikchips, men jeg vil nu stadig afholde mig fra at game på den.

Jeg har tilladt mig at hive en række af de pt. mest populære pc-spiltitler frem, og det er altså ikke mange af disse spil, hvor MateBook 14 lever op til minimumskravene eller de anbefalede krav.

Spil Opfylder den minimumskravene? Opfylder den anbefalede krav?
Grand Theft Auto V Ja Nej
Cyberpunk 2077 Nej Nej
Assassin’s Creed Valhalla Nej Nej
Red Dead Redemption 2 Nej Nej
Call of Duty: Black Ops Cold War Nej Nej
Apex Legends Ja Nej
Watch Dogs Legion Nej Nej
Counter-Strike: Global Offensive Ja Ja
League of Legends Ja Ja
FIFA 21 Ja Nej
Minecraft Ja Ja
Fortnite Ja Nej
Rocket League Nej Nej

Ikke alt for tunge spil som Grand Theft Auto V, VALORANT, Apex Legends, Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, FIFA 21, Minecraft og Fortnite kan du spille. Det vil dog være med nedsat skærmopløsning, kvalitet, detaljer og/eller opdateringshastighed. Med andre ord: Køb ikke computeren, hvis du vil spille spil. Det er ikke der, dens styrker ligger.

Blæseren hører du desuden intet meget til ved normal brug, men forsøger du at fyre op for nogle spil eller benchmarke computeren, så er den bestemt til at høre.

Batteri, opladning og lyd

Batteriet i Huawei MateBook 14 2020 har en rimelig gennemsnitlig kapacitet på 56 watt-timer. Det rækker ifølge Huawei til 14,7 timers afspilning af Full HD-videoindhold. Jeg har ikke selv testet timevis af videoafspilning, men jeg har til gengæld brugt den i et godt stykke tid til ganske almindelig brug og kontorarbejde.

Jeg har prøvet at bruge MateBook 14 i de forskellige strømtilstande, Windows 10 tilbyder. Vælger jeg bedst batteritid i Windows 10 og bruger computeren til browsing og tekstbehandling ved lav til medium lysstyrke, kan jeg presse noget, der ligner 12 timer ud af batteriet. Men hvis jeg vil begrænse computerens ydeevne dagligt, kunne jeg lige så godt købe de noget billigere MateBook D 14-modeller.

Så hvad hvis du vælger maks. ydeevne og skruer helt op for skærmen og arbejder produktivt med masser af aktivitet i browseren, tekstbehandlingsprogrammer og lidt billedbehandling? Min erfaring er, at den ikke klarer mere end 4, måske 5, timers brug i disse tilfælde.

Med et moderat forbrug, medium ydeevne i strømstyring og medium lysstyrke lander man nok et sted omkring 6-7 eller måske endda op mod 9 timers brug. Det afhænger rigtig meget af, hvor meget computeren belastes.

Heldigvis kommer MateBook 14 2020 med 56 watt hurtigopladning, så du kan lade batteriet helt op på 90 minutter. Det må være hurtigt nok for de fleste.

MateBook 14 2020 er desuden udstyret med to højtalere, som hver har en effekt på 2 watt. De nogenlunde til de fleste dagligdagsopgaver, men nogen stor lydoplevelse er de bestemt ikke. Der mangler noget bund i forhold til lyden i MateBook X-serien, mens lydniveauet er på højde med andet på markedet.

Læs også: For og imod Huawei MediaPad T5 10,1″ – test og bedømmelse

Huawei Share
Har du en Huawei-mobil, er der god integration med MateBook 14 2020. Foto: Huawei

Integration med Huawei-mobiler

Huawei MateBook 14 2020 kommer med Windows 10 og programmet PC Manager. Det lader dig integrere computeren med din Huawei-mobil, hvis du har sådan en.

Under piletasterne sidder nemlig et lille ”Huawei Share”-klistermærke med indbygget NFC-tag. Når du holder din Huawei-mobil ved klistermærket, kan du straks koble din telefon til computeren. Herefter er der nem mulighed for at dele filer mellem mobil og computer og spejle telefonens skærm på computeren, hvis du skulle få brug for det.

Det er smart og fungerer fint (når programmet gider at finde min telefon), men på ingen måde noget jeg står og mangler i hverdagen på andre computere.

Konklusion: Køb kun AMD-udgaven af Huawei MateBook 14 2020

Så er Huawei MateBook 14 et godt køb? Eller skal du mon opgradere til den bedre MateBook X 2020 eller MateBook X Pro 2020? Eller kan du omvendt nøjes med den billigere MateBook D 14 2020?

MateBook 14 2020 placerer sig et sted lige imellem. Min testmodel er top-udgaven med en i7-10510U-processor, MX350-grafik, 16 GB RAM og 512 GB SSD og et prisskilt på 9.995 kroner. Men at kalde den topudgaven er måske lidt af en tilsnigelse, for der findes nemlig også to andre varianter af computeren med AMD Ryzen-processorer.

Det direkte alternativ til dette testeksemplar kommer med en AMD Ryzen 7 4800H-processor, som har hele 8 kerner i stedet for 4 – og til gengæld også et maksimalt strømforbrug på 45 watt i stedet for 15. Faktum er, at denne testmodel med Intel i7-10510U kun yder omkring 77 % af, hvad samme model med Ryzen 7 4800H-processoren yder. Og så måske det mest væsentlige: Ryzen 7-modellen er hele 1.500 kroner billigere! Og du får altså stadig 512 GB lager og 16 GB RAM.

Ja, selv den endnu billigere model med Ryzen 5 4600H yder en del bedre end den bedste Intel-model, jeg har testet – og her sparer du altså hele 2.500 kroner.

Intel-varianterne er altså ikke umiddelbart pengene værd. Men hvis du ellers har set dig lun på det fine design, den gode byggekvalitet, den godkendte skærm og kan se bort fra en dårlig placering af webkameraet og de ikke så fantastiske højtalere, så kan jeg absolut anbefale MateBook 14 med Ryzen 7 4800H. Den lynhurtige Ryzen-processor vil give rigtig, rigtig mange andre (og meget dyrere) ultrabooks baghjul i ydeevne.