Forstå Telenor og Telia fusionen på 60 sekunder

Telenor og Telia ønsker at fusionere – vi ridser op, hvad der taler for og imod.

Forstå Telenor og Telia fusionen på 60 sekunder

Telenor og Telia ville lægge deres to selskaber sammen til ét. Det annoncerede de onsdag morgen. Der er flere grunde til fusionen, peger både Telia og Telenor på:

  • Mobilmarkedet er presset, så det er svært at tjene penge som operatør i Danmark. Ved at fusionere kan de to selskaber sammen spare 800 millioner kroner om året.
  • Pengene kommer naturligvis aktionærerne til gode, men begge selskaber peger også på, at fusionen er nødvendig, hvis de skal kunne finde nok penge til kommende nødvendige investeringer til at udbygge netværkene.
  • Investeringer i mobilt infrastruktur er faldet med næsten 40 procent siden 2008. Uden investeringer i mobil infrastruktur vil Danmark falde bagud sammenlignet med for eksempel lande i Asien, Afrika Amerika, Australien og hastigt nærmere sig dækningsniveauet i Nord-Korea.

 

“Endelig får vi færre netværk og det gør mobiltelefoni billigere og meget bedre. Staten har længe taget skyhøje priser for teleselskabernes licenser. Samtidig har politikerne naivt og i samme åndedræt krævet, at teleselskaberne skulle sænke priserne på mobiltelefoni. Et politisk makværk af dimensioner erstattes nu af rendyrkede markedskræfter, som vil komme mobilkunderne tilgode”, Nicolas Fredriksen, Teleanalytiker

 

Sådan finder du det billigste mobilabonnement.


Modstanderne siger…:

Modstanderne er derimod bange for, at en fusion vil skabe monopol-lignende tilstande i Danmark.

Således mener Jeppe Kofod, gruppeformand for de danske socialdemokrater i Europaparlamentet, at EU Kommissionen bør stoppe fusionen.

Med to selskaber med hver 40 procent af mobilmarkedet, så vil det kun betyde højere priser, er frygten.

Også Forbrugerrådet Tænk er bekymret. Cheføkonom Martin Salamon siger således, at fusionen vil betyde ringere konkurrence, højere priser og færre investeringer i netværk og tjenester.

Operatøren 3 spås af teleanalytiker John Strand til at blive den store vinder på fusionen, da de kan holde fast i deres rolle som udfordreren og stille og roligt vinde andele.

Morten Christiansen, 3′s direktør, siger, at det kan være et problem med to store operatører, der sammen sidder på 80 procent af markedet, TDC og Telia+Telenor. Han forventer dog, at myndighederne vil varetage forbrugernes interesse, så de to kæmper ikke kan udnytte denne magt.

Sådan finder du bedste pris på mobiltelefoner

Eksperten mener…

Steen Jørgensen, mobilekspert på mobil.nu, har ligeledes kommenteret fusionen og han tror ikke, at konkurrencen i Danmark forsvinder:

”Vi er blevet så forvænte med lave priser, at vi vil blive tossede, hvis priserne pludselig stiger. Skulle fusionen mellem Telia og Telenor betyde højere priser hos dem og TDC, så skal folk nok finde ud af at flytte over til en mobilselskab med billig mobiltelefoni”.

Steen Jørgensen spørger retorisk, om det er værd at kæmpe for, at vi kan få 10-15 kroner billigere mobilabonnementer eller om vi skal kæmpe og arbejde for at skabe flere jobs og sikre, at Danmark og EU generelt ikke bliver blæst helt bagover af blandt andet Asien, USA og… Nord-Korea, der har bedre forudsætninger for at lave de nødvendige investeringer i mobilt infrastruktur, der sikrer innovation, vækst og jobs.

 

Sådan finder du billig taletid