Review 2014

Telemarkedet 2014 : Begivenheder som vil påvirke dig i 2015

2014 vil stå tilbage som et af telebranchens mest dramatiske år i nyere tid; Prisstigninger, familietelefoni, indholdstjenester, skuddrama, gratis roaming, iPhone 6 Plus, NFC og fusioner vil garanteret præge telemarkedet og mobilkundernes hverdag i årene som kommer – Se her hvilken betydning årets begivenheder kan få for dig i nærmeste fremtid.

- Vi har set tilbage på 2014 og forsøgt at sammenfatte hvilke begivenheder, der vil få størst betydning for dig som mobilkunde i 2015 og fremefter. Redaktionens sammenfatning er subjektiv og vi er derfor meget interesseret i dine feed-back, tilføjelser og vurderinger – Bidrag gerne med dine synspunkter i vores diskussionsforum, som du finder nederst i artiklen.

 

Et nyttigt tilbageblik med sparetips for 2015

Vores tilbageblik er ikke et forsøg på at rangere årets begivenheder kronologisk eller ift. signifikans. Vores sammenfatning er listet i vilkårlig rækkefølge og vi håber, at listen kan give dig nyttige informationer og viden om i hvilken retning telemarkedet bevæger sig og i hvilken grad udviklingen vil påvirke din pengepung.

 

1) TDC sætter priserne op i 2015

TDCs prisstigninger er taget med på listen over begivenheder, som vil; ryste, påvirke eller ændre telemarkedet i 2015 og i årene som kommer. Andet kan ikke forventes når Danmarks største mobilselskab går mod strømmen og sætter gebyrerne og priserne gevaldigt op.

TDC Mobil har i 2014 mistet ca. 150000 mobilkunder, men TDC vælger alligevel fra d. 01-01-2015, at hæve månedsafgiften på deres mobilabonnement med op til 20 kroner. Det er en .prisstigning som kommer oven i mange TDC gebyrer. Med den kommende prisstigning vil TDC i gennemsnit blive 150 procent dyrere end de billigste mobilselskaber på markedet – Nuværende TDC kunder kan typisk årligt spare 2.000 til 3.000 kroner ved at skifte til et billigere mobilselskab.

 

Billige alternativer til TDC

  Mobilselskab Mobilpakke Netværk Aktuelle priser
  Oister  9t + 5 GB + Fri SMS/mms – 89 Kr. /md  3 Se tilbud
  Telmore  6t + 10 GB + Fri SMS/mms – 99 Kr. /md  TDC Se tilbud
  CallMe  9t + 8 GB + Fri SMS/mms – 99 Kr. /md  Telia Se tilbud
  CBB  4t + 1 GB + Fri SMS/mms – 79 Kr. /md.  Telenor Se tilbud
  3  Fri tale + 3 GB + Fri SMS/mms – 129 Kr. /md *  3 Se tilbud

Disse selskaber har relevante mobilpakker, der passer til danskernes faktiske mobilforbrug og priserne hører til blandt de bedste på markedet. Ovenstående selskaber yder hertil også rabatter på mobiltelefoner. *Mobilpakken fra 3 inkl. også gratis Roaming i 14 lande.

Tips til TDC kunder:

 • Du kan årligt spare 2.000 til 3.000 ved at skifte fra TDC til et af de mange lavpris-selskaber.
 • Mange lavpris-selskaber benytter TDCs mobilnet og netværk, så kvaliteten er den samme bare til en meget lavere pris.
 • Gode og billige alternativer på TDCs net er; Telmore, Nettalk, Coopmobil og Mobilic.

Se også: Sammenlign opdaterede priser mobilabonnement

 

2) Kæmpe prisforskelle på Familietelefoni

Samlepakker med mobiltelefoni til hele familien fandt i 2014 for alvor frem til danskernes hjem. Det var især TDC, Telenor og Telia som slog tonen an i tv-reklamer og introducerede familiepakker med store rabatter. Et nærmere pristjek af de tilsyneladende generøse familiepakker, afslørede imidlertid kæmpe prisforskelle på op til 273 procent.

Tilbuddene fra Telenor Fri Familie og især TDC Fri Familie virkede meget forlokkende, men pristjekket viste, at de absolut billigste familiepakker faktisk tilbydes af mobilselskaber, som ikke bruger penge på dyre tv-reklamer. F.eks; Telmore, Nettalk.dk, Coopmobil.dkOKmobil.dk og Greentel.dk

Tips til familier:

 • En familie bør som hovedregel ikke betale mere end 100 til 125 kroner pr. måned /familiemedlem. En familie på fire bør således maksimalt betale 500 kroner om måneden for det samlede mobilforbrug.
 • Du bør kun samle familien i ét mobilselskab hvis mobilpakkerne er relevante ift. familiemedlemmernes individuelle mobilforbrug.
 • Hvis du samler familien i ét og samme mobilselskab og den gennemsnitlige pris på mobilforbruget for hvert familiemedlem kan holdes under 125 kroner, så bør familien som hovedregel altid købe fremtidige mobiltelefoner Uden abonnement.

Se også: Find billig telefoni til familien

 

3) iPhone 6 Plus, indholdstjenester & mobilbetaling

Det eneste mærkværdige ved iPhone 6 Plus er den store skærm og NFC. I 2014 brød Apple nogle elementære barrierer og introducerede den første iPhone med stor skærm samtidig som Apple rettede ind og tilsluttede sig NFC standarden, som vejen man vil gå for at realisere fremtidens mobilbetalinger.

At Apple med iPhone 6 Plus lancerede en mobil med stor skærm og tilsluttede sig NFC standarden er ikke i sig selv banebrydende. Men det at også Apple nu satser på store skærme og NFC vil utvivlsomt bevirke, at hverdagen med mobilbetalinger i butikker og udviklingen af nye, og forskelligartede indholdstjenester på mobilen kommer meget nærmere danskernes hverdag – Apple har således kopieret de andre mobilproducenter og når alle er enige vil

Betydningen af stor skærm og NFC for dig:

 • Apple har sammen med de øvrige store mobilproducenter tilsluttet sig NFC standarden. Det vil betyde at udviklingen og implementeringen af NFC kompatible betalingsterminaler kommer hurtigere ud i butikkerne og ind i vores hverdag – Et alternativ liv uden dankort og kontanter kommer altså nærmere.
 • At alle de store mobilproducenter i dag har mobiler med stor skærm (5,5″) vil gøre det mere attraktivt for teleselskaber og indholdsleverandører, at udvikle og tilbyde indholdstjenester til mobilen. F.eks; Film, spil, e-bøger og andre tjenester, som gør sig godt på større skærm.
 • Telmore Play med 11 forskellige indholdstjenester som f.eks HBO, TV2 Play, e-bøger m.m. er et godt eksempel på hvad vi vil se mere til i fremtiden.

Se også: Opdaterede priser på iphones

 

4) Huawei Honor med en skudsikker iPhone killer

Syv år med iPhones og Apple i teten har tvunget de konkurrerende mobilproducenter til at tænke i nye innovative baner, men hvert år har de fleste blot kopieret og fulgt Apples definitioner, stil og fokusområder. Gennem årene har vi set mange bud på så kaldte iPhone Killers, men de fleste er endt op som forkølede vådeskud. Særligt på det europæiske marked har Apples førerposition gennem årene været urokkelig.

Men tiden er måske ved at ændre sig. Apple har med iPhone 6 Plus og NFC, nærmet sig Samsung og de øvrige Android flagskibe, og Huawei har med lanceringen af Huawei Honor 6 Plus angiveligt (kodeord er: angiveligt) nærmet sig Apples standarder, men det er bare til en meget billigere penge.

Med Honor 6 Plus har Huawei lanceret en smartphone, som angiveligt matcher iPhones kvaliteter, men som sælges til den halve pris. Hvis Huawei holder hvad de lover, så bliver 2014 året hvor vi for alvor har set skyggen af den første iPhone Killer.

3 andre mobiler som er bedre og billigere end iPhone:

Se også: Top 10 bedste mobiler på markedet lige nu

Se Video: Huawei Honor 6 Plus er skudsikker

 

5) Gratis roaming?

2014 var året hvor EU Kommissionen igen sænkede teleselskabernes loft på roaming i EU, men der vil gå mange år før roaming-afgifterne forsvinder helt. Enkelte danske teleselskaber har imidlertid kommet EU Kommissionen i forkøbet og helt eller delvist fjernet roaming-afgifterne i en række europæiske lande.

Telenor, TDC og Yousee har gennem flere år tilbudt Udlandspakker med tilsyneladende billig roaming, men deres tilbud er ikke i nærheden af at matche Mobilselskabet 3, som med 3LikeHome, rent faktisk giver gratis roaming i 11 europæiske lande.

Generelle tips til billig/gratis roaming:

 • Slå roaming fra på mobilen før du rejser til udlandet.
 • Brug lokale WIFI løsninger hvis du skal på nettet med mobil/tablet.
 • Brug lokale taletidskort hvis du vil bruge mobilen i udlandet og ringe/sende SMS til danske og lokale mobilnumre (især hvis du opholder dig udenfor EU).
 • Overvej Mobilselskabet 3 hvis dit danske mobilforbrug i øvrigt passer til deres udbud af mobilpakker.

Se også: Find billig udlandstelefoni

 

6) Telia + Telenor = Kundevenligt

Endelig! Danmark bliver ét mobilnet mindre og derfor langt mere kundevenligt. Telenor og Telia slog i 2014 pjalterne sammen og fusionerede deres danske aktiviteter ind i et fælles selskab. Navnet på det fælles mobilselskab er endnu ikke kendt, men Telianor er et gæt (…) - Hvad mener du? Del dine bud og meninger i kommentarfeltet nedenfor. 

Priserne på tale, data og SMS/mms vil sandsynligvis stige, men med færre mobilselskaber på det danske telemarked vil det blive lettere for danskerne at finde den bedste pris. Konsekvensen kommer mobilkunderne til gode. Hertil kan man forvente, at konkurrencesituationen mellem selskaberne bliver mere rationel.

Rationel forstået på den måde, at teleselskaberne ønsker at tjene penge samtidig som kvaliteten kan forøges. Dvs. at danskerne forhåbentlig kan se frem til bedre netværksdækning, bedre kundeservice og flere unikke tjenester – Fusionen mellem Telia og Telenor vil ganske enkelt resultere i meget mere kvalitet pr. krone.

Fusionens betydning for dig:

 • Antal forskellige mobilselskaber reduceres fra dagens 36 selskaber til omkring kun 20 selskaber => Det bliver alt andet lige lettere for dig, at finde det bedste tilbud på det billigste mobilabonnement.
 • Kvaliteten på dækning, netværk og kundeservice vil stige => Konkurrenceparameteret fjernes fra pris og fokus rettes i stedet mod kvalitet, service og unikt indhold, som f.eks; film, musik, spil, e-bøger etc.
 • Du vil lettere og billigere kunne shoppe og sammensætte mobilpakker, bredbånd, TV-pakker, services og løsninger, som er relevante for dig.

Se også: Find billigste mobilabonnement for dig

 

7) Øvrige begivenheder

Generelt om 2014 kan siges, at prisen på Tale, Data og SMS/mms er faldet betydeligt. 90 procent af danskerne kan i dag dække deres faktiske mobilforbrug for mindre end 109 kroner pr. måned. 2014 var også året hvor konkurrencen om smartphones blev skærpet. Teleselskaberne er generøse og tilbyder til dels store mobilrabatter på populære mobiltelefoner, men bag de generøse rabatter gemmer der sig ofte meget dyre mobilpakker.

=> Købspriserne er generelt blevet billigere, men mindstepriserne er stort set uforandrede… Den samlede pris du må betale for mobiltelefoner + 12 måneders mobilforbrug er imidlertid steget ca. 15 procent – Du bør altid købe mobiltelefoner ud fra den bedste samlede pris over 12 måneder

2014 var også året hvor Mobil.nu, MobilKunden.dk og TelePrisTjek.dk fusionerede og dannede Mobilselskabet Aps. Med over 300 000 månedlige brugere er vi danmarks største medie indenfor prissammenligninger og forbrugerrettet mobilteknologi – Vi ønsker i årene som kommer, at kaste mere lys over priser og mobilteknologiske landvindinger.

 

Godt nytår

Nicolas Fredriksen, stifter af TelePrisTjek.dk

5 svar til “Telemarkedet 2014 : Begivenheder som vil påvirke dig i 2015”

 1. Deter E siger:

  Få nu hovedet ud af røven på teleselskaberne, Nicolas! Sammenlægningen kommer til at betyde markant højere priser for forbrugerne. Lad os håbe EU blokerer for fusionen!

  • michael76 siger:

   Fusionen i UK mellem Orange & T-mobile har netop IKKE betydet højere priser, så din tro hører til i kirken

 2. KlogeKarl siger:

  Jeg kunne godt tænke mig, at TelePrisTjek undersøger hvad danskerne i realiteten forbruger, når de taler i mobil, altså timer og data pr.md.
  Min fornemmelse er, at der findes et stort kundesegment, som udbyderne bevidst skjuler, nemlig et segment der forbruger få timer og kun lidt data pr.md., og som ikke er særlig interesseret i at betale for musik og TV på sin mobil, men som betaler op til 99,- pr.md hos mange af de små udbydere, eller endnu mere hos de store/dyre udbydere. Samtlige af disse abonnementer indeholder et større antal timer og flere GB data, timer og data som dette segment aldrig kommer op i nærheden af, men som man tvinges til at betale overpris for, i mangel på abonnementer der passer til behovet.
  Umiddelbart kunne man mene, at det er kunderne der er dumme, men det er sikkert ikke hele sandheden, for man skal være mere end en almindelig god detektiv, hvis man skal finde frem til de få udbydere, der henvender sig til dette kundesegment.
  Nogle få små udbydere tilbyder 1 time og nogle få hundrede MB data for 49 eller 59 kr.md., som mange i dette kundesegment trods alt finder for småt til sit behov, med risiko for fra tid til anden at skulle betale overpris, hvis forbruget overskrides. Endnu færre udbydere tilbyder 3-4-5 timer og 1-2 timers data til 69 eller 79 kr.md. De fleste af de små udbydere har ingen abonnementer i det spæn mellem de helt små abonnementer og dem til 99 kr.md. Her er en række eksempler:
  Fullrate 1tim/1GB til 59kr og 8tim/8GB til 99kr.
  Callme 1tim/600MB til 59kr og 7tim/10GB til 99kr.
  Telmore intet under 6tim/10GB til 99kr.
  Coopmobil intet under 8tim/5GB til 99kr.
  Bibob intet under 5tim/10GB til 99kr.
  Lebara intet under 10tim/2GB til 99kr.
  Lycamobil det samme, og sådan er mønstret hos en lang række små udbydere, og endnu værre hos de store/dyre udbydere.
  Den mest oplagte mistanke er, at de store udbydere, sætter engros-mindsteprisen forholdsvist for højt, så de små udbydere forhindres i at tilbyde abonnementer i det pågældende spæn.
  Hvad siger TelePrisTjek?

  • Nicolas Fredriksen siger:

   Du er inde på noget helt rigtigt. Der er et mismatch mellem danskernes faktiske forbrug og teleselskabernes ydelser, og rigtig mange danskere betaler for tale, data og sms/mms de ikke bruger.http://telepristjek.dk/danskernes-mobilforbrug-2-kvt-2013/

   Problemet bliver særlig udtalt når man ser på hvilke mobilpakker teleselskaberne Bundler med mobilsalget. Ofte må man binde sig til et stort/dyrt forbrug hvis man vil have en god pris på mobilen.

   Vi vil fortsætte med at kaste lys over disse problematikker.

   Godt nytår

   • KlogeKarl siger:

    Interessante tal i det link du henviste til.
    Det ville være interessant hvis du som journalist stillede nogle direkte spørgsmål til de 3 største udbydere (det er jo dem der bestemmer engrospriserne hos 90% af de små udbydere)

Skriv et svar