Mobilt bredbånd vs rigtig bredbånd – fordele og ulemper

Det er muligt at finde mobilt bredbånd med høje hastigheder, masser af data og til gode priser, men er det en bedre løsning end almindeligt bredbånd? Se guide med fordele og ulemper.

Mobilt bredbånd vs rigtig bredbånd – fordele og ulemper

Mobilt bredbånd er efterhånden ved at være lige så stabilt og hurtigt som almindeligt bredbånd – fordele og ulemper ved at bruge mobilt bredbånd i stedet for rigtig bredbånd.

En familie på fire eller fem behøver faktisk ikke almindeligt bredbånd i hjemmet for at dække familiens internetbehov. Selv med 4-5 enheder koblet til samme bredbåndsforbindelse kan man “nøjes” med at bruge mobilt bredbånd frem for rigtig bredbånd.

Vi ser her nærmere på fordele og ulemper ved mobilt bredbånd i forhold til rigtig bredbånd.

 

Fordele og ulemper ved mobilt bredbånd vs bredbånd

Hastighed

Mobilt bredbånd er efterhånden ved at være rigtig hurtigt og dækningen er rigtig god langt de fleste steder. Teleselskaberne er godt nok noget upræcise, når de skal forklare, hvor høje hastigheder man kan opnå – typisk siger de mellem 17-71 Mbit/s. Så er de lige som dækket ind. Når jeg selv laver speed-test, får jeg ofte over 100 Mbit/s på det mobile bredbånd, vi har i vores familie.

Grundlæggende vil mobilt bredbånd med gennemsnitshastighed omkring de 30 Mbit/s være nok for de fleste familier. Måske det kan blive lidt presset at koble fem skærme til at streame fuld HD video på samme tid, men man skal også gøre op med sig selv, om det er realistisk med et sådan scenarie.

Mobilt bredbånd vil kunne levere de nødvendige hastigheder for alle familier, der har behov for at kunne streame og være online med flere enheder på samme tid. Har knægten eller pigen i familien behov for at kunne sende live til sin YouTube-kanal fra sit værelse, kan det også sagtens lade sig gøre med mobilt bredbånd. Uploadshastigheden vil ikke være så hurtig, men den vil formentlig være mere stabil end download-hastigheden, da det er de færreste, der uploader store filer eller streams på samme tid.

Du kan få bredbånd med hastigheder langt over 100 Mbit/s, men spørgsmålet man her bør stille sig selv er, om man har behov for den slags hastigheder – for de fleste vil svaret være nej. Man skal dog være opmærksom på, at almindeligt bredbånd vil have en mere stabil hastighed end mobilt bredbånd – med mobilt bredbånd vil hastigheden svinge alt efter tidspunkt på dagen.

Se også: Hvor hurtig bredbånd har man brug for?

Priser på mobilt bredbånd

#1 Oister
1.000 GB – Netværk: 3 – Pris: 219 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#2 Teleselskabet 3
1.000 GB – Netværk: 3 Pris: 230 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#3 Fullrate
500 GB –  Netværk: TDC – 349 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#4 Telmore
500 GB med Telmore Play – Netværk: TDC – 379 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#5 YouSee
1.000 GB – Netværk: TDC – Pris: 299/449 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#6 Telia
150 GB –  Netværk: Telia – Pris: 199 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#7 Call me
250 GB – Netværk: Telia – Pris: 299 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#8 CBB Mobil
400 GB data – Netværk: Telenor – Pris: 419 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#9 Greentel
500 GB data – Netværk: Telia – 299 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#10 Telenor
360 GB data – Netværk: Telenor – Pris: 360 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

 

Ping-tid / latenstid

Dog er der en anden væsentlig ting, som i hvert fald forældre til teenagebørn bør tage hensyn til – nemlig ping-tiden eller latenstiden, når vi taler mobilt bredbånd vs bredbånd. Den er højere med mobilt bredbånd og det har en effekt på gaming-oplevelsen. En effekt, som de fleste gamere vil rive sig i håret over.

En lav ping-tid betyder nemlig, at det, der sker i spillet foran skærmen af en rent faktisk sker lige nu i dette split sekund – er ping-tiden høj, skete der, der bliver vist på skærmen lige nu måske for et kvart sekund siden og det kvarte sekund kan være et spørgsmål om liv eller død i skydespil.

Er der seriøse gamere i huset, så bør du nok vente til 5G kommer, inden du vælger mobilt bredbånd som hjemmets primære bredbåndsopkobling.

Høje ping-tider til streaming af video og backup til nettet betyder ikke noget i praksis – ikke andet end at du risikerer at skulle vente nogle sekunder længere på streaming af video sætter i gang.

Se også: Find billigt bredbånd

 

Dækning

Mobilt bredbånd har den fordel, at det dækker bredere og billigere end rigtig bredbånd. Ofte kan almindeligt bredbånd betyde store udgravninger og nedgravning af kabel og det kan tage tid – med mobilt bredbånd får man bare sit sim-kort og en router og så er man i gang.

Er der dækning, så kan du altså få mobilt bredbånd praktisk talt over alt.

Se også: Hvor kan jeg klage over mit bredbånd?

 

Mængden af data

Langt de fleste mobile bredbåndsløsninger tilbyder begrænset mængde data – for eksempel indeholder Telenors største mobile bredbåndsabonnement 360 GB data om måneden. Det vil være for lidt for en familie på 4-5 stykker. Telias med 150 GB er selv sagt endnu værre. Selv CBBs tilbud på 400 GB data om måneden kan være for lidt og er i hvert fald for dyrt med en pris på 419 kroner om måneden.

Der er dog enkelte teleselskaber, der tilbyder det, der i princippet svarer til fri data, nemlig 1.000 GB data om måneden. Det er Oister og 3. Med den mængde data vil 99,9 procent af alle familie være dækket ind. Det kan du se mere om via pris-oversigten tidligere i artiklen.

Fordelen ved almindelig bredbånd er, at der ingen begrænsning er på datamængden.

Se også: Hvordan får man hurtigere bredbånd?

 

Prisen

Man kan få billig bredbånd med okay hastigheder omkring 25 Mbit/s, men det er faktisk også muligt at få mobilt bredbånd til forholdsvis lave priser. Oister og 3 har mobilt bredbånd med 1.000 GB om måneden til henholdsvis 220 og 230 kroner om måneden.

Dog ligger prisen på mobilt bredbånd hos andre teleselskaber markant over prisen på almindeligt bredbånd hos de fleste udbydere – i hvert fald i forhold til, hvor meget data man får.

 

Mobilitet

En særlig fordel ved ‘mobilt bredbånd’ ligger i navnet. Du kan tage mobilt bredbånd med på farten i sommerhuset, båden, kolonihavehuset, campingvognen, teltet eller hvis du flytter. Almindeligt bredbånd ligger fast forankret i huset.

 

Konklusion

Mobilt bredbånd kan sagtens være en erstatning for almindeligt internet i huset, men man skal ikke bare vælge mobilt bredbånd, fordi man falder over et billigt tilbud – det er ikke sikkert, at det kan opfylde alle i familiens krav til videostreaming og særligt gaming. Men det vil formentlig være tæt på. Samtidig er mobilt bredbånd mere smidigt end almindelig bredbånd.

Man skal dog heller ikke vælge bredbånd hos hvilken som helst udbyder – der er rigtig stor forskel på mængden af data. En familie skal nok regne med et dataforbrug på 4-500 GB data om måneden.

Se også: Prissammenligninger på mobilt bredbånd

Seneste nyt om Bredbånd

Vores redaktion har fulgt sagen og her er de seneste opdateringer. Steen Jørgensen fandt det relevant at følge op på temaet. 13/8/2019 gik redaktionen videre og publicerede et indlæg omkring Hvornår kan jeg klage over min bredbåndsforbindelse? – Historien bringes videre her. Det sidste ord er ikke skrevet. Tjek seneste nyt her.