Mobilt bredbånd eller kablet bredbånd til hjemmet?

Skal du vælge mobilt bredbånd eller kablet bredbånd til hjemmet? Vi gennemgår styrker og svagheder ved de to mest populære internetopkoblinger.

Mobilt bredbånd eller kablet bredbånd til hjemmet?

Internet og Wi-Fi kan vi ikke undvære i hjemmet – og det skal helst være af den hurtige slags. Men skal man vælge mobilt bredbånd eller kablet bredbånd? I denne guide kigger vi nærmere på de to typer af bredbånd samt fordele og ulemper ved dem begge.

Man kan i dag vælge i mellem flere forskellige typer af internetopkobling, og det kan umiddelbart være svært at gennemskue hvilken slags, der er det bedste valg. Bredbånd via telefonstik, bredbånd via coax (kabel-tv), bredbånd via fiber og trådløst bredbånd, som populært kaldes mobilt bredbånd. Man kan sågar snart få bredbånd via satellit. Der er altså rig mulighed for, at få hjemmet forbundet til internettet. De to mest populære i Danmark er bredbånd via kabel-tv og mobilt bredbånd, som vi i denne artikel sammenligner med pris samt fordele og ulemper, så du lettere kan vælge mellem de to internetopkoblinger.

Læs også: Bredbånd via fiber, kabel-tv eller mobilt bredbånd?

Hvad er bredbånd via kabel-tv?

Bredbånd via kabel-tv er en internetopkobling, der benytter coax antennestikket, hvor der også kan leveres tv. Det kaldes for coax, fordi den kabeltype, der bliver brugt, hedder koaksialkabel. På bredbånd gennem kabel-tv kan man maksimalt opnå 1 Gbit downloadhastighed, hvis adressen er tilsluttet den nyeste version.

Godt og dårligt ved bredbånd via kabel-tv?

 • Hurtigt bredbånd: Godt nok er bredbånd gennem kabel-tv ikke lige så hurtigt som fibernet, men 1.000 Mbit er rigeligt til langt de fleste.
 • Lave priser: Der er på denne type af bredbånd stor konkurrence, og det har presset priserne langt ned. Man kan derfor må hurtigt bredbånd via kabel-tv til ret billige penge.
 • Stor tilgængelighed: Mange husstanden i Danmark har coax-kabler, og derfor kan rigtig mange få denne type af bredbånd.
 • Langsom upload: Godt nok har bredbånd via kabel-tv hurtig download, men uploadhastigheden er ikke fantastisk. Den er ofte mellem 60 og 100 Mbit. Har du brug for at kunne uploade store filer og lignende, så kan fibernet være at foretrække.
 • Hastighed kan variere: Når der er travlt på nettet, så vil hastigheden på denne type bredbånd ofte blive påvirket af det.
 • Ikke meget variation i abonnementer og priser: Der er ikke den store spredning i hastighederne i bredbånd via kabel-tv. De fleste udbydere har kun 1.000 mbit at tilbyde, hvor et par stykker tilbyder et lidt billigere 300 Mbit-abonnement. Dog kunne mange husstande nøjes med mindre hastighed, hvilket ville give en lavere månedspris. Er forbruget og behovet småt, så kan et billigt mobilt bredbånd være en mulighed.

Se også: Find billigt bredbånd

Hvad er bredbånd via mobilt bredbånd?

Mobilt bredbånd er anderledes end andre typer af bredbånd på markedet. I stedet for at anvende et kabel, leveres internetforbindelsen trådløst. Det er ikke magi, men i stedet er det mobilnetværket, der benyttes til formålet. En router til mobilt bredbånd tager imod mobilsignalet og omdanner det til et Wi-Fi-signal. Routeren er udstyret med er simkort, identisk til dem der sidder i mobiltelefoner.

Godt og dårligt ved mobilt bredbånd?

 • Billigere: Alt efter dit forbrug af internettet, så er mobilt bredbånd ofte den billigste løsning. Det skyldes at man kan vælge et abonnement, der passer til behovet med varierende mængde mobildata. De billigste abonnementer koster helt ned til 49 kroner.
 • Mobilt: Da mobilt bredbånd ikke kræver en kablet tilslutning (udover strøm), så kan det tage med overalt. Man kan få abonnementer til Danmark og abonnementer med EU roaming, så man kan tage ens Wi-Fi med på ferie eller i sommerhus.
 • Simpelt: Mobilt bredbånd er den mest simple form for bredbånd. Alt man behøver er en router (medfølger som regel med et nye abonnement), et simkort og noget strøm. Smid simkortet i routeren, sæt strøm til og der er Wi-Fi til hytten.
 • Hurtigt at komme igang med: Med mobilt bredbånd skal man ikke vente på en tekniker. Router og simkort kommer med posten og man kan komme igang med det samme.
 • Kræver god mobildækning: Skal man have en god oplevelse med mobilt bredbånd, så skal man have en god mobildækning. Der skal man, inden man køber mobilt bredbånd, tjekke mobildækningen i området hos teleselskaberne.
 • Har dataloft: Modsat kablet bredbånd, så har mobilt bredbånd et dataloft. Med det menes der, at et abonnement indeholder en mængde data, som man frit kan bruge over en måned. Bruger man mere, så sættes hastigheden ned til en ubrugelig hastighed. Fri data er ikke fri data, men enten 1.000 GB eller 2.000 GB data.
 • Større forsinkelse og langsommere hastighed: Da mobilt bredbånd er trådløst, så er der også en større forsinkelse. Derfor er mobilt bredbånd ikke velegnet til online spil, hvor der skal reageres hurtigt. Mobilt bredbånd kan samtidig ikke opnå samme hastigheder som bredbånd via kabel-tv eller fiber (endnu). For langt de fleste er hastigheden dog helt tilfredsstillende.
 • Stabilitet: Mobilt bredbånd påvirkes af belastning på mobilnetværket, hvorfor hastigheden er meget svingende.

Se også: Find billigt mobilt bredbånd

Skal du vælge mobilt bredbånd eller kablet bredbånd?

Det er det store spørgsmål. Men vi håber at ovenstående giver dig et bedre indblik i hvad mobilt bredbånd og kablet bredbånd er samt hvilke fordele og ulemper de to typer af internetopkobling kommer med. Den største fordel ved kablet bredbånd er den højere hastighed, hvor fordelen ved mobilt bredbånd er hvor let og ligetil det er, samt at det kan tages med og ikke er bundet til adressen.

Se også: Hjælp til valg af bredbånd