Mærkning skal gøre det lettere at købe miljørigtig mobil

En helt ny mærkning skal gøre det lettere for forbrugerne at købe en miljørigtig telefon. Indtil videre er 12 producenter med i ordningen.

Mærkning skal gøre det lettere at købe miljørigtig mobil

Der kommer større og større fokus på at købe miljørigtigt. Og det er nu gået op for både teleselskaber og producenter at mobiltelefoner, som nu lancerer en standard for miljømærkning af mobiltelefoner. På den måde skal det blive mere gennemskueligt, at se hvor meget den enkelte telefon belaster vores planet.

Eco Rating hedder den nye miljømærkning, som skal gøre det lettere at købe en grønnere mobiltelefon. Denne ordning er skabt af teleselskaberne Telia, Vodafone, Deutsche Telekom, Telefonica og Orange, fordi de vil gøre det lettere at se det enkelte produkts klima- og miljøaftryk.

Se også: Teknofil på Youtube

12 smartphoneproducenter med i miljømærkning

Og der er her tale om en mærkning, som selskaberne håber alle producenter vil være med i, og som forhåbentlig bliver en standard i branchen. Og indtil videre går det godt, for 12 producenter er allerede med ombord. Det er producenterne Samsung, Motorola, Nokia, OnePlus, Xiaomi, ZTE, Huawei, Bullit, Doro, Alcatel, MobiWire og Oppo.

For at kunne give en vurdning af, hvor grøn en mobiltelefon er, så bliver der kigget på fem forskellige parametre. Her er det holdbarhed, reparerbarhed, genanvendelighed, klimahensyn og ressourceeffektivitet. Alt dette skal runde ud i en score på det enkelte produkt mellem 0 og 100. Jo højere score, desto mere miljøvenlig mobiltelefon.

Se alle videoer på Teknofil

En af de største producenter er stadig ikke med

Det er selvfølgelig lettest at vælge den mest miljørigtige mobiltelefon, hvis alle smartphoneproducenter er med i ordningen. Nogle af de største er med, men der mangler Apple på listen, som en af de største – og nok vigtigste producent af mobiltelefoner i verden.

Apple har dog fået tilbud om at komme med i ordningen, men har altså ikke accepteret endnu.

Privatliv, Huawei HarmonyOS, streamingtjenester og mere

Den nye Eco Rating er bare et af emnerne i denne uges Fokus. Her har vi håndplukket nogle af ugens vigtigste nyheder i branchen og gennemgår store emner som privatliv i tech og de bedste streamingtjenester. Til sidst, men ikke mindst, så guider vi til, hvordan man får det billigste mobilabonnement til ens behov.

Se også: Find et billigt mobilabonnement til dit behov