fri roaming thailand

Derfor oplever du elendigt net og opkobling i udlandet – sådan fixer du det

Nu er det flere uger siden sommerferien sluttede for de fleste, men vi har forhåbentlig stadig en masse gode minder at kunne varme os ved fra ferien med familien og/eller vennerne. Det er dog ikke sikkert, at du har særligt gode minder, når det kommer til dine online-aktiviteter på mobilen i udlandet. Selvom du har sikret dig et mobilabonnement med roaming, så du kan være på nettet og bruge mobilen uden at skulle tænke på dyre roaming-afgifter, så er du nemlig ikke nødvendigvis sikret en særlig god opkobling til det mobile net i det land, du har været på ferie i.

 

Stor forskel i hastigheden på mobilnettet i udlandet

Personligt var jeg selv i Spanien sammen med familien i en uges tid og der var stor forskel på kvaliteten af opkoblingen til det mobile netværk på min og min kærestes mobil. Vi har begge mobilabonnementer med roaming, men min mobil havde som udgangspunkt en virkelig dårlig opkobling til nettet sammenlignet med min kærestes mobil, hvor datahastigheden var høj og stabil over alt praktisk talt.

Årsagen til det er, at de enkelte danske teleselskaber indgår særlige aftaler med bestemte teleselskaber i udlandet, hvis netværk man så automatisk kommer på, når man er i det pågældende land. Har dit teleselskab indgået en aftale, hvor man kommer på 4G, så er det naturligvis godt, men ofte omhandler aftalen kun 3G- og sågar 2G-aftaler. Når det er tilfældet, så vil du få en online-oplevelse på mobilen, som er meget langt fra den oplevelse, du ellers normalt har i Danmark.

Fri roaming i udlandet betyder med andre ord ikke, at man får samme oplevelse på nettet som hjemme, selvom det er det, vi får at vide af teleselskaberne. De danske teleselskaber kan have aftaler med flere teleselskaber i de enkelte lande, men som udgangspunkt vil et af de teleselskaber være foretrukket som default på din mobil – og det indebærer ikke nødvendigvis 4G.

Se også: Brug mobilen billigt i udlandet

 

Frustrerende ikke at vide om man kan komme på nettet

Nicolas Fredriksen, teleekspert på mobilkunden.dk forklarer, at selvom vi har fået gratis roaming i EU, så kan kvaliteten svinge meget. “Det er nemlig frit frem for de danske teleoperatører at forhandle koncernaftaler med de nationale mobilnet i EU og her er prisen ofte styrende for, hvilket netværk man indgår roamingaftale om”, forklarer han.

“Der er efterånden mange eksempler på, at mobilkunder med et dansk 4G abonnement kun får 3G eller sågar 2G, når de opholder sig i et andet EU land og i praksis har mange danskere stået uden samtale- og internetdækning i udlandet”, uddyber han.

Det frustrerende er, forklarer han videre, at det er først, når man ankommer til sin destination i udlandet, at man finder ud af, hvilket netværk mobilen kobler sig på og det er først, når man tager mobilen i brug, at man finder ud af, om man har mobildækning og reel adgang til internettet. “Man aner ganske enkelt ikke, hvilken oplevelse man får med sin mobil i udlandet, før man er landet og det kan være frustrerende for mange, hvis man har tænkt sig at bruge kortnavigation, rejse-apps og lignende tjenester på mobilen i udlandet”.

Se også: Mobilabonnementer med meget data til roaming

Sådan får du bedre mobildækning og højere datahastigheder i udlandet

Det er dog muligt at forbedre hastigheden og online-oplevelsen betydeligt, når du er i udlandet. Det er ikke en særlig avanceret proces, men det er alligevel lidt besværligt og i virkeligheden kan den bedst beskrives som en trial-and-error-proces, hvor man må prøve sig frem, indtil man finder en tilfredsstillende hastighed og dækning.

Du skal nemlig gå ind under operatørvalg på din mobil og så prøve dig frem blandt de teleselskaber, der er at vælge mellem og så krydse fingre for, at du finde et teleselskab og et netværk med høje hastigheder og god dækning.

 

Sådan foretager du operatørvalg på iPhone:

Indstillinger > Operatør > Netværksoperatører > Slå Automatisk fra > Vælg blandt de operatører og netværk, der vises.

Se også: Guide til mobilabonnementer med gratis roaming

 

Sådan foretager du operatørvalg på Android:

Samsung: Indstillinger > Forbindelse > Mobile netværk > Netværksoperatører > Slå Automatisk fra > Søg efter netværk og vælg så blandt de operatører og netværk, der vises.

Huawei: Indstillinger > Trådløs og netværk > Mobilnetværk > Mobiloperatør > Slå Automatisk fra > Søg efter netværk og vælg så blandt de operatører og netværk, der vises.

OnePlus:  Indstillinger > SIM & Netværksindstillinger > Netværksudbydere > Slå Automatisk fra > Søg efter netværk og vælg så blandt de operatører og netværk, der vises.

Sony: Indstillinger > Netværk og internet > Mobilnetværk > Netværksudbydere > Søg efter netværk og vælg så blandt de operatører og netværk, der vises.

Nokia: Indstillinger > Netværk og internet > Mobilnetværk > Netværksudbydere > Slå Automatisk fra > Søg efter netværk og vælg så blandt de operatører og netværk, der vises.

Motorola: Indstillinger > Trådløs og netværk > Mere > Mobilnetværk > Netværksudbydere > Slå Automatisk fra > Søg efter netværk og vælg så blandt de operatører og netværk, der vises.

Se også: Mobilabonnementer med roaming