Disse ting kan koste dig en formue ved brug af mobilen i udlandet

Trods nye roaming-regler, der giver billig mobilbrug i udlandet, så risikerer du stadig at få en skyhøj mobilregning. Se tre ting, der kan koste dig dyrt.

Disse ting kan koste dig en formue ved brug af mobilen i udlandet

Når man er i udlandet og bruger sin mobil, så risikerer man trods de nye roaming-aftaler, der trådte i kraft i EU sidste år, stadig en skyhøj mobilregning, når man bruger mobilen i udlandet og selvom man selv synes, at man er uskyldig i et givent mobilforbrug, så risikerer du at hænge på mobilregningen. Afgørelser fra Teleankenævnet viser, hvilke typer mobilregninger på baggrund af brug af mobilen i udlandet du selv kommer til at betale.

Sommerferien kan blive ekstra dyr, hvis du ikke er opmærksom på dit telefonforbrug under rejsen og selv om du ikke mener, at det er din skyld, at din mobilregning er løbet løbsk, men at dit teleselskab har ansvaret, så risikerer du at hænge på den fulde mobilregning.

Det viser flere afgørelser fra Teleankenævnet, der i fremtiden vil blive henvist til i eventuelle tvister mellem dig og dit teleselskab. Herunder kan du se afgørelser i en række sager, hvor det er mobilkunden, der måtte betale en fulde mobilregning.

Se også: Mobilabonnementer med gratis roaming

 

Mobilbrug i udlandet der giver høj mobilregning

Mobilbrug på færger

Bruger du din mobil på en færge, så risikerer du en voldsom høj mobilregning. Teleankenævnet har nemlig for nylig afgjort, at en forbruger skal betale omkring 2.100 kroner for sine døtres dataforbrug om bord på en færge til Norge. På kun 11 minutter blev der brugt for 1.162,08 kroner i data, fordi mobilen var koblet op til nettet via færgens satellitnetværk, mens den anden mobil brugte 965,19 kroner på data på satellitnetværket.

Afgørelsen blev, så kunden måtte betale, da det opkrævede beløb ikke er usædvanligt for dataforbrug via satellit om bord på et skib. Så sejler du på færge mellem to lande, så lad være med at gå på nettet, i hvert fald via færgens satellitnetværk.

Se også: Mobilabonnementer du kan bruge i udlandet

 

Voicemail i udlandet er dyrt

Rejser du uden for EU, så skal du være opmærksom på at slå voicemail fra, for det kan nemlig blive dyrt. Det gælder både under flyrejsen og når du er i det pågældende land. Teleankenævnet har i hvert fald netop afgjort, at en forbruger skal betale for et opkald, som hun modtog under en flyrejse fra Danmark til USA.

Mobilen var på færøsk net, da der blev ringet op til den,  opkaldet blev viderestillet til forbrugerens voicemail, som var slået til og det opkald kostede 9 kroner for den, der havde voicemailen. Bliver et opkald viderestillet til din voicemail, betaler du både for selve opkaldet til din mobiltelefon og for viderestillingen til voicemailen og det gælder altså også under flyrejsen.

Se også: Sikkerhed: Pas godt på din mobil med fri roaming i udlandet

 

Dyrt at bruge emojis i udlandet

Et billed siger mere end tusind ord – derfor bruger man emojis til at kommunikere med i beskeder, men det kan blive rigtig dyrt, særligt hvis man rejser uden for EU. Sidste år var der en sag med en forbruger, der mente kun at have sendt 20 sms’er p en rejse til Vietnam, men på mobilregningen stod der, at vedkommende måtte betale for 430 sms’er.

Det skyldes, at én emoji svarer til mange tegn i en sms. Et godt råd er, for at være på den sikre side: Lad være med at bruge emojis i udlandet, i hvert fald uden for EU.

Se også: Billig udlandstelefoni

Mobilabonnementer med fri roaming

De fleste teleselskaber tilbyder i dag mobilabonnementer med roaming inkluderet, men primært inden for EU. 3 tilbyder dog gratis roaming i en række lande uden for EU og YouSee gør det også i begrænset omfang i 8 lande uden for EU.

Med fri roaming i EU menes der, at man kan bruge sin mobil i udlandet som hjemme i Danmark- næsten i hvert fald. Tale, sms og mms kan bruges frit inden for rammerne af ens mobilabonnement, mens der er begrænset forbrug på dataforbruget. Enkelte mobilabonnementer tilbyder op til 20 GB data, en del med 10 GB data, mens de fleste inkluderer mellem 1-5 GB data alt efter ens mobilabonnement.

Se også: Sammenlign priser på mobilabonnementer med gratis roaming