online shopping mobil

Danskernes online-handel fortsætter eksplosiv vækst

Den årlige rapport Dansk E-handel kan konstatere, at 2018 tegner til at blive endnu et rekordår for dansk e-handel med et forbrug på 133,5 milliarder kroner. Samtidig handler næsten halvdelen af danskerne nu på nettet i lande som Kina, Tyskland, USA og Storbritannien.

 

Nye forretningsideer booster forbruget

Med et online-forbrug på 133,5 milliarder kroner er for forbruget i online-shops steget med 23 procent i forhold til samme periode sidste år. Henriette Høyer, salgsdirektør hos i DIBS, forklarer, at abonnementer bliver stadigt mere populære, og selvom TV- og musikstreaming stadigt er højdespringerne, kommer nye forretningsidéer til, og i år viser analysen f.eks., at det er blevet mere populært at abonnere på dyrefoder.

“Mange e-købmænd har forstået at gøre det nemt for forbrugeren og samtidig lave en forretningsmodel, der giver løbende indtjening”, forklarer Henriette Høyer.

Der er dog stadig rejser, der udgør den klart største andel af online-handlen med 50 procent eller cirka 67 milliarder kroner, mens kategorien ‘varer’ på andenpladsen udgør 35 procent med 46 milliarder kroner. På tredjepladsen finder vi kategorien ‘tjenester’ med 15 procent eller  eller cirka 20 milliarder kroner af det samlede onlineforbrug.

En stor del af handlen foregår i øvrigt på mobilen – således handler 54 procent fra deres mobil.

Se også: Online shopping af forbrugerelektronik

 

Global E-handel

Som noget nyt i år har rapporten skærpet sit fokus på danskernes forbrug fremfor virksomhedernes omsætning. Det bliver gjort for i højere grad at afspejle forbrugeradfærd fremfor brancheudvikling samt understrege en vigtig trend: E-handlen anno 2018 er gået global.

“49 procent af danskerne har ifølge undersøgelsen handlet i udenlandske webshops indenfor de sidste tre måneder, og det er en stigning på 4 procentpoint siden 2017. Det kan med andre ord ikke understreges kraftigt nok, hvor stor betydning udlandet og gigantiske internationale konkurrenter har fået for dansk e-handel. Det markerer vi selv i rapporten med en ny målingsmetode, der udelukkende afspejler danskernes forbrug, og dermed hvor internationaliseret og grænseløs danskernes e-handel virkelig er”, slår Henriette Høyer fast.

Det er især i lande som Kina, Tyskland, USA og Storbritannien, at danskerne bruger deres penge online.

Se også: Sikker e-handel: Tilmeld din shop

 

Stigende svindel på nettet

Noget, rapporten Dansk E-handel ikke kommer ind på, er, at den stigende shopping-lyst på nettet også betyder stigende svindel. Alene sidste år anmeldte E-mærket over 3.000 webshops til Bagmandspolitiet – samlet blev der i 2015 og 2026 anmeldt under 1.000 webshops. Der sker altså en eksplosiv stigning, når det gælder svindel på nettet.

Der er langt fra alle webshops, der er blåstemplet af e-mærket for sikker e-handel og det er naturligvis de færreste webshops, der begår kriminalitet, men som tallene altså viser, så stiger antallet af fup-websites. Det er derfor en god idé at shoppe online i webshops, der er godkendt med E-mærket for sikker online-shopping.

Rapporten Dansk E-handel er baseret på en YouGov-undersøgelse foretaget blandt 7.000 respondenter – heraf 2.000 danske – på vegne af DIBS.

Se også: Prissammenligninger på mobiltelefoner & mobilabonnementer