danske online webshops svindel

1.000 danske webshops meldt til politiet alene i år

Det anslås, at der er mellem 15.000-20.000 webshops i Danmark og af dem er næsten 1.000 meldt til politiet for fup og svindel af E-mærket alene i år og mindst 500 andre webshops er også fup, men de er endnu ikke meldt til politiet.

Sådan lyder det fra Toke Mølgaard, kommunikationschef hos den danske certificeringsordning inden for e-handel, E-mærket.

Se også: Sammenlign priser på mobilabonnementer

Voldsom stigning i online svindel

De knap 1.000 anmeldte webshops i år skal ses i lyset af, at E-mærket sidste år kun anmeldte 24 webbutikker til politiet. Ifølge Toke Mølgaard skyldes den store stigning kinesisk interesse i udgåede danske domæner, hvor fra der så kan svindles.

Nets’ presserådgiver Ulrik Marschall, forklarer samtidig, at misbruget med danske domænenavne generelt er stigende. Derfor har Nets valgt at højne sikkerheden, så danske webbutikker fra januar kan gøre brug af en sms-kode som ekstra sikkerhedsforanstaltning ved brug af dankort til webhandel.

Se også: Bedste pris på mobiltelefoner online

 

Sådan beskytter du dig ved online handel

Der er flere måder at sikre sig, når man handler på nettet.

I Danmark kan man blandt andet kigge efter E-mærket. Har en webshop E-mærket, betyder det, at den lever om til de krav, der stilles til synlige informationer om webshoppen, vilkår ved køb, returret og så videre.

Man kan også se, hvilken score, webshoppen man handler i, har på TrustPilot. Jo lavere score desto dårligere ry har webshoppen hos andre handlende.

Det er en god idé kun at betale med kreditkort, da du så har mulighed for at annullere transaktionen, hvis du mener, du er ved at blive snydt. Betaler du for en vare ved overførsel af penge fra din konto, kan du ikke annullere overførslen, hvis det skulle blive nødvendigt.

Når du så har købt en vare på nettet, så gem din kvittering og tjek, at det beløb, der trækkes på din konto matcher beløbet på din kvittering.

Se også: Sådan giver E-mærket øget sikkerhed

 

Online handel i udenlandske websops

Der er også mange, der handler i udlandet og her gælder grundlæggende samme principper som ved online handel i Danmark. I udlandet kan man dog ikke orientere sig efter E-mærket, men sammenslutningen Ecommerce Europe lancerede i år et nyt tillidsmærke, der skal gøre det sikkert at handle i europæiske netbutikker. Læs mere om dette mærke og sikker e-handel i udlandet.

Der er også kommet en ny klageport til borgere i EU, der skal gøre online handel i EU mere sikker.

Læs mere om sikker e-handel.