Brug din 4G mobil som hotspot

Din mobil er oplagt at bruge som hotspot til alle dine opkoblede gadgets – og det er let at komme i gang. Vi guider til dig, hvordan du gør og hvad du skal være opmærksom på.

Brug din 4G mobil som hotspot

Har du et mobilabonnement med data inkluderet, kan du bruge din mobil som Wi-Fi hotspot til alle dine opkoblede gadgets, for eksempel fjernsynet, computeren eller tabletten. På den måde kan du spare abonnementet på dit normale Wi-Fi eller bredbåndsmodem.

Vi guider til, hvordan du kommer i gang med at bruge din mobil som hotspot og hvad du bør tænke på.

 

Hvilken typer netbruger er du?

Der er ingen grund til kaste penge efter både en dongle og dataabonnement til mobilbredbånd, hvis du i forvejen har en mobiltelefon. Med din mobil har du nemlig altid et hotspot lige ved hånden og det er let at sætte op og bruge.

Du skal dog først og fremmest sikre dig, at du har et mobilabonnement med data – og helst ret meget data – inkluderet. 1 GB data er for eksempel langt fra nok i denne forbindelse.

Det kan dog svinge meget, hvad du reelt har brug for. Undertegnede bruger selv mobilen som hotspot til arbejdscomputeren og tabletten privat. Når jeg ikke streamer film fra Netflix og HBO, men dog en del fra YouTube, så klarer jeg mig faktisk fint med mit nuværende abonnement med 20 GB data inkluderet om måneden.

Går du kun på nettet med din computer eller tablet for at læse nyheder, tjekke Facebook og skrive og læse mails, så kan du sagtens nøjes med langt mindre data – for eksempel vil et mobilabonnement med 5 GB data om måneden formentlig være rigeligt. Streamer du også film, så skal du dog sørge for at få et mobilabonnement med mere data. En film bruger cirka 2-3 GB data og et afsnit af en tv-serie bruger omkring 750 MB til 1 GB data.

Du kan se en mere detaljeret guide til, hvor meget mobildata de forskellige online-tjenester bruger i denne guide: Så meget data bruger Netflix, Facebook, Spotify…

Sådan finder du mobilabonnement med meget data.

3G eller 4G?

Skal man have en mobil med 4G for at kunne bruge den som Wi-Fi hotspot? Nej, bestemt ikke, 3G kan være rigeligt. Men har du en mobil, der enten er ret gammel eller har været rigtig billig, så skal du ikke forvente de hurtigste hastigheder. Man kan stadig købe 3G-mobiler med kun 7,2 eller 14,4 Mbit/s  – her vil du opleve problemer med streaming af film eller hvis du har flere enheder, du vil koble op til din mobils Wi-Fi-hotspot.

Har du en 3G-mobil, skal den helst have 3G med minimum 21 Mbit/s. Det optimale ved brug af mobil som Wi-Fi hotspot er dog 4G – hastighederne er høje og ping-tiden er lav.

Se også: Her finder du den bedste mobil.

Hvad er Ping?

Ping er den tid det tager, at oprette forbindelse til for eksempel et website – jo lavere hastighed desto bedre. Du kan opleve en dårlig pinghastighed, hvis der for eksempel er mange på netværket på samme tid. Du behøver ikke bekymre dig så meget om pinghastigheden, hvis du blot surfer og ser video.

Spiller du derimod online mod andre, for eksempel skydespil, så er det afgørende med lav ping-hastighed og her giver 4G kæmpe forskel sammenlignet med 3G. Så er du gamer, skal du have et dataabonnement med 4G. Husk også, at din mobil skal understøtte 4G, ellers har du ikke glæde af dit 4G-abonnement. Alle nye mobiler, både dyre og billige, har efterhånden 4G.

 

Wi-Fi hotspot med Android

Har du en Android-mobil, så skal du første gang, du opretter mobilen som hotspot gå ind i ’Indstillinger’. Under ’Trådløs og netværk’ vælger du ’Mere…’ og ’Internetdeling og bærbart hotspot’. Vælg ’Indstill. For bærbart hotspot’ og ’Konfigurer Wi-Fi-hotspot’. Her kan du taste den kode ind, der skal bruges for at andre enheder kan koble sig op via mobilens Wi-Fi. Som standard er der oprettet en kode, men den kan du ændre.

Du bør helt klart benytte dig af en kode – vælger du ingen sikkerhed, kan andre logge på din enhed.

Du kan også navngive din mobils hotspot, så du let kan finde den.

Fremover kan du så på de fleste Android-mobiler i dag slå Wi-Fi hotspot til på din mobil, ved at gå ind i telefonens ’Hurtige indstillinger’. Dem får du frem ved at trække menubaren ned øverst fra skærmen.

Du kan også finde en app, du kan lægge på startskærmen til hurtigt at tænde og slukke for Wi-Fi-hotspottet. Søg efter ’Wi-Fi hotspot’ i Google Play.

 

Wi-Fi hotspot med iOS

Har du en iPhone eller iPad, går du første gang ind i ’Indstillinger’ og ’Internetdeling’. Her trykker du på knappen til højre for Internetdeling, så den bliver grøn.

Trykker du på ’Wi-Fi-adg. Kode’ kan du ændre koden til noget, du lettere selv kan huske.

Fremover skal du ind i ’Indstillinger’ og ’Internetdeling’ og trykke på knappen til højre for Internetdeling, så den bliver grøn for at aktivere Wi-Fi-hotspottet på din iOS-enhed.

Her er ingen hurtig genvej eller mulighed for at installere en app til at aktivere hotspottet med.

Se også: Billig mobilabonnement med meget data.

Wi-Fi hotspot med Windows Phone

På Windows Phone går du ind i app-oversigten til højre for startskærmen og vælger ‘Indstillinger’ > ’Internetdeling’. Tryk på den hvide boks til højre for Fra. For at ændre koden, trykker du på rediger-ikonet nederst på skærmen (en pen inde i en cirkel) og ændrer koden til det ønskede. Tryk på fluebenet nederst for at gemme.

For at tænde og slukke for hotspottet fremover, går du ind i app-oversigten, vælger ‘Indstillinger’ > ’Internetdeling’ og trykker på den hvide eller grønne boks øverst til højre.

Wi-Fi på din computer, tablet eller fjernsyn

For at finde din mobils Wi-Fi fra computeren, tabletten eller fjernsynet, skal gøre helt som du plejer, når du logger på et Wi-Fi netværk.

Husk i øvrigt, at du aldrig må bruge din mobil som wi-fi hotspot til din computer eller tablet i udlandet, med mindre du da har flere tusind kroner til at ligge i lommen, som du ikke aner, hvad du skal bruge på. Det kan nemlig blive en særdeles dyr oplevelse at bruge mobilen som hotspot i udlandet.

Opdateringer af emnet

Siden vi bragte denne artikel er der kommet nyt i sagen. Steen Jørgensen har bragt sagen videre. Allerede d. 2/2/2015 kørte vi en opfølgning med nyheden; Mest mobil for pengene – Galaxy S5 eller iPhone 6?Klik her for den efterfølgende artikel.. Se også de seneste nyheder om emnet her.