Brexit: Kan jeg bruge min mobil i Storbritannien efter 1. januar?

Teleselskaberne kan vælge at indføre dyre roamingafgifter, når Storbritannien træder ud af EU's indre marked 1. januar. Se, om dit abonnement påvirkes.

Brexit: Kan jeg bruge min mobil i Storbritannien efter 1. januar?

Efter mange års forhandlinger frem og tilbage lykkedes det Storbritannien og EU at nå til enighed om en endelig Brexit-aftale. Den betyder, at Storbritannien træder ud af EU’s indre marked og toldunion fra 1. januar 2021.

Det rejser selvfølgelig spørgsmålet om, hvad det betyder for de mange danskere, som tager turen over Nordsøen og er blevet vant til at kunne bruge mobilen i Storbritannien som i Danmark.

Med Storbritanniens udtrædelse af EU er landet nemlig ikke længere en del af EU’s aftale om kunne roame gratis i alle medlemslandene.

Det er derfor op til de enkelte teleselskaber at beslutte, om det skal koste kunderne noget at bruge mobildata, sende SMS- og MMS-beskeder og ringe fra Storbritannien.

Vi giver her overblik over, hvad de danske teleselskaber oplyser om Brexit enten på deres hjemmeside eller til Telepristjek.

Læs også: Mobilabonnementer 2020 – de vigtigste nyheder

Hvad betyder Brexit for mit mobilabonnement?

YouSee og TELMORE:

YouSee opfølger følgende på dets hjemmeside:

”Storbritannien (England, Wales, Skotland og Nordirland) er stadig med i Roaming Europa. Og du kan stadig bruge dine inkluderede taletimer og data i Storbritannien, uden at det koster dig noget.”

YouSee ejer også TELMORE, som oplyser det samme til sine kunder på dets hjemmeside:

”Brexit vil ikke betyde ændring i priser, når du rejser til Storbritannien. England, Nordirland, Skotland og Wales vil fortsat være inkluderet i din EU-roaming efter Brexit.”

Telia og Call me:

I januar 2020 var Telia usikre på, hvad Brexit ville betyde i 2021. I dag oplyser Mads Houe, pressechef hos Telia, at Brexit ikke får nogen betydning for kunderne i første omgang:

”Hos både Telia og Call me fortsætter det uændret – altså med de eksisterende vilkår, man har i sine abonnementer. Så for kunderne er der ikke noget, der vil ændre sig,” oplyser Mads Houe til Telepristjek.

Telenor og CBB Mobil:

Telenor tilbyder roaming i EU og en række øvrige lande uden for EU i alle abonnementer. Over for Telepristjek bekræfter Alice Klitholm Duch, pressechef i Telenor, at kunder i både Telenor og lavprisselskabet CBB fortsat kan roame løs i Storbritannien i det nye år:

“Selvom Storbritannien træder ud af EU, kommer det ikke til at påvirke kundernes roamingpriser fra Storbritannien til Danmark, da Storbritannien fortsat vil være inkluderet i RoamAway-landene. Hverken Telenor eller CBB har planer om at ændre dette, og har i forvejen flere lande inkluderet i RoamAway, der ikke er medlem af EU,” oplyser Alice Klitholm Duch til Telepristjek.

3 og OiSTER:

Kunder hos teleselskabet 3 og dets lavspristeleselskab OiSTER er ikke stillet ens ligesom hos de konkurrerende teleselskaber. Kunder hos 3 kan roligt roame løs i Storbritannien, men det er ikke tilfældet med kunder hos OiSTER.

“Vi beholder UK-landene (England, Skotland, Wales, Nordirland) i 3LikeHome (3’s roamingprodukt, red.). Der sker derfor ingen ændringer for kunderne hos 3. OiSTER kommer derimod fremover til at forbrugstaksere i UK-landene,” oplyser 3’s pressechef, Rikke Juul Rokkedal Therkildsen, til Telepristjek.

OiSTER oplyser til Telepristjek, at det vil koste 40 øre per minut at ringe fra Storbritannien til Danmark, Norden og EU-lande. Opkald fra Storbritannien til det øvrige Europa, USA og Canada koster 9,15 kroner per minut, mens opkald til øvrige udlande koster 14 kroner per minut. En SMS sendt fra Storbritannien løber op i 10 øre, mens det koster 2,7 øre per MB data.

Læs også: Mobilt bredbånd med fri roaming – internet i udlandet