Barnets første mobil: Sådan kommer du trygt i gang

Det er svært at komme uden om, at vores børn på et tidspunkt skal have en mobiltelefon. Med god forberedelse kan det blive en fin oplevelse.

Barnets første mobil: Sådan kommer du trygt i gang

Der er mange ting at tage stilling til, når barnet skal til at have sin egen mobiltelefon. Hvad må de bruge den til? Hvor meget må de bruge den? Bliver den brugt, som man ønsker det som forælder, eller ender det med at blive et forstyrrende element i barnets hverdag? Ja, nemt er det ikke. Guide til tryg start for barnet der skal have sin første mobil.

Læs også: Små mobiltelefoner med små skærme

Den gyldne mellemvej

Der findes desværre ikke en gylden regel for, hvornår det er bedst at give barnet en mobiltelefon med i lommen. Skulle man komme på en, så ville det nok være, at jo længere tid man kan vente desto jo bedre. Det er bare svært i nutidens Danmark at skulle være det eneste barn i klassen uden en mobiltelefon. Og alt efter, hvordan barnets hverdag ser ud med skole og fritidsaktiviteter, er det et enormt praktisk værktøj at kunne komme i kontakt med barnet når som helst.

Jeg har selv en dreng på fire år, der på et tidspunkt – om fem års tid forhåbentlig – skal have en mobiltelefon. Og jeg har gjort mig mange tanker om, hvordan jeg ønsker, det bliver. Men som jeg har måtte sande de første fire år i livet som forælder, så bliver det sjældent, som jeg forestillede mig. Der er i hvert fald mange ting, man skal være opmærksom på.

Hvis man venter med at give barnet en telefon, kan man løbe ind i, at barnet føler sig udenfor, hvis alle vennerne har en. Det sociale er i høj grad vigtigt i de unge år og det kan have en negativ effekt på barnet, hvis det ikke føler sig som en del af fællesskabet. Samtidig kan et overforbrug af telefonen hos et barn afskære dem fra det sociale. Det vil være svært for et barn selv at skrue ned for forbruget. En gylden mellemvej er det sted, hvor jeg selv håber at ende. En ting er helt sikkert: Børn er forskellige og det samme er forældre. Der er ikke en one size fits all-løsning på dette punkt.

Læs også: Bedste telefoner til skolestart, børn & teenagers

Overhold retningslinjerne

Jeg har i mange år arbejdet i daginstitution med børn i aldersgruppen 6-10 år. Her var mobiltelefoner et fast punkt på dagsorden til alle forældermøder. Indbyrdes kæmpede forældrene med at få kommunikeret med hinanden omkring, hvad der var et passende forbrug. Nogle måtte spille hele tiden, mens andre var begrænset til at spille der hjemme.

På institutionen kæmpede vi i høj grad med, at forældrene gik uden om institutionen, kontaktede børnene på mobiltelefonen og lavede aftaler om at gå hjem eller legeaftaler. Det skabte naturligvis stridigheder mellem børnene og pædagogerne.

Daginstitutioner er sådan set forpligtede til at informere forældre om retningslinjerne det pågældende sted, men et godt råd kunne alligevel være at snakke med skole, fritidshjem/klub og fritidsaktivitet. Spørg dem, hvis du er i tvivl om, hvad deres retningslinjer er i forhold til mobiltelefoner. Hjælp børnene med at rette ind efter dem. Det skal forældrene naturligvis også. Man kan ikke forvente, at ens børn skal kunne overholde regler, hvis man som forælder ikke kan.

Læs også: Få billig telefoni til hele familien

Find det rigtige abonnement

Når det kommer til mobilforbruget hos børnene, er det i første omgang op til forældrene at vurdere, hvor meget barnet har brug for, når det gælder tale og data. Alt efter om barnet må spille løs hele dagen eller kun bruge den til det allermest nødvendige, kræver det, at man finder det rette abonnement og de rette indstillinger.

Stort forbrug kræver meget data. Heldigvis findes der  masser af abonnementer med masser af data og tale til en god pris. Ligeledes kan man finde abonnementer med få timers tale og få GB data til endnu billigere priser.

Læs også: Mobiltelefoner til børn

Brug forælderkontrol

Hvad enten man har fuld tillid til, at barnet selv kan administrere mobilforbruget eller ej, så er det en rigtig god ide at sikre sig, at barnet er beskyttet mod upassende indhold. Med forælderkontrol, på både iPhone og Android, kan man aktivere flere indstillinger, der sikrer, at børnene ikke løber ind i indhold, der ikke er alderssvarende.

Derudover findes der i forælderkontrol masser af værktøjer til at begrænse forbruget og have fuld kontrol over apps og skærmtid. Til sidst er det altid en god ide at prøve de apps og tjenester, som børnene godt kan lide at bruge – og eventuelt tage en snak om, hvorfor de er gode eller dårlige.

Læs også: Det bedste mobilabonnement til børn