Anmeldelse af Ajax sikkerhedssystem til hjemmet og erhverv

Ajax kombinerer sikkerhed og IoT godt til dem, der vil have et sikkerhedssystem med meget kontrol til hjemmet. Test og anmeldelse.

Anmeldelse af Ajax sikkerhedssystem til hjemmet og erhverv

Ajax System står bag et meget rost og prisvindende sikkerhedssystem til hjemmet eller forretningen. Sikkerhedssystemet er på mange måder et ret gennemført sikkerhedssystem. Der er mange muligheder for at tilpasse systemet, have et godt overblik og kontrollere de forskellige enheder gennem appen. Der er kun én ting, jeg virkelig savner, og det er sammenspillet med det smarte hjem. Test og anmeldelse af Ajax System sikkerhedssystem.

Jeg har tidligere haft prøvet smarthome produkter, der i en eller anden grad har noget sikkerhedsudstyr i sortiment. Men det er aldrig rigtig helt gennemført, og det har aldrig været enheder, jeg har villet anbefale til dem, der virkelig går op i at holde sikkerheden omkring hjemme i top.

Ajax System Sikkerhedssystem til hjemmet

Ajax systemet derimod går all in og viser også, at det med sikkerhed skal være helt i top, før det er noget, man kan plastre på husvæggen, når man tager på ferie. 

Udover, at hardwaren viser, at der er tale om et dedikeret alarmsystem, er Ajax systemet godkendt af forsikringen og kan samtidig kobles op til en nærliggende vagtcentral, hvor der kan kommunikeres direkte. Der er plads til 200 registrerede brugere og 200 registrerede enheder på hubben Hub 2 Plus. Til kommunikation bruger systemet radioteknologi kaldet Jewellery. Den helt store fordel ved denne teknologi er netop, at den har en ekstrem lang rækkevidde og lavt strømforbrug.

Se også: Hvad kan man bruge det billigste mobile bredbånd til?

Design og opsætning 

Generelt kan der siges om designet, at det er rimelig neutralt. Systemet fås enten i hvidt eller sort. Alle elementer, der kan sættes op på væggen, kan sættes fast med et smart kliksystem, kaldet SmartBracket. Producenten anbefaler selv professionel installation for alle brugere for at få den mest sikre og optimale opsætning.

Det giver mulighed for at tage enhederne hurtigt af eller på uden at afmontere noget. Enhederne er ligeledes i fin kvalitet i hårdfør plastik. Opsætning gik ganske problemfrit. Der er QR koder til hver enhed, der mere eller mindre klarer processen for en. 

Hub 2 Plus – sikkerhedssystem med lang rækkevidde

Selve hubben, vi har haft til test, er den nyeste version i rækken fra Ajax. Den kommer med en række imponerende muligheder, der alt andet lige må skal tryghed hos mange forbrugere. Det er muligt for den at koble på WiFi, kablet ethernet forbindelse eller med indsættelse af Simkort.

Sidstnævnte kræver dog et månedligt gebyr. Der er altså masser af muligheder for den passende type forbindelse. Udover det har den også et indbygget batteri med op til 15 timers levetid. Så hvis strømmen går, har man en buffer, før det centrale system går ud. 

Hubben kan række ud til andre enheder med op til 2.000 meters afstand, hvilket er ret imponerende. Al kommunikation mellem enhederne er tovejs. Indtil videre har der absolut ingen problemer været med den, og sådan skal det jo gerne være. 

FireProtect

Røgalarmen i Ajax sikkerhedssystem detekterer både røg og temperaturstigninger ved brand. Den kan naturligvis give den klassiske høje lyd, som vi kender fra røgalarmer, og notifikationer på telefoner.

Inde fra appen kan man selv vælge, hvad den skal reagere på og hvordan. Den reagerede fint på den hjemmelavede røgtest med hurtig besked til telefonen og uret. Temperaturstigningen var jeg desværre ikke i stand til at skabe selv.

ajax røgalarm sikkerhedssystem

Se også: Fibernet er langt dyrere at starte op med end mobilt bredbånd

MotionCam

Den trådløse indendørs bevægelsessensor er særligt en af de enheder, hvor man mærker, at der er tale om et dedikeret sikkerhedssystem. For det første er det som sagt trådløst, hvilket giver en hel anden frihed. Batterierne holder i op til fire år.

Bevægelsessensoren er udstyret med selve sensoren til bevægelse og derudover et kamera. Kameraet tager billeder, altså ikke video, og sender det direkte til telefonen ved registrering af bevægelse. Så vidt jeg kan forstå er årsagen til, at det tager billeder og ikke video, at informationerne langt hurtigere kan blive sendt af sted. Og da distancen mellem enhederne potentielt kan være rigtig lang, er der brug for pålidelig forbindelse, med ikke alt for tunge overførsler. 

Ved test passede det meget godt med, at billedet var sendt til telefonen inden for få sekunder. I tilfælde af alarm fra MotionCam (eller en hvilken som helst anden detektor), hubben ville også aktivere en sirene eller andre enheder, der hjælper med at skræmme folk væk.

 

HomeSiren

Sirenen er rimelig ligetil. Den bliver aktiveret af andre enheder, som hjælpemiddel til at give signal. Lyden er ekstrem høj i mine øre, men lydstyrken kan justeres i appen.

Lige præcis denne udgave er til indendørs brug, men den findes også til udendørs. Ligesom de andre enheder er den udstyret med batteri og ikke ledning. Det er virkelig rart at slippe for alle de ledninger og begrænsninger, der er at skulle have enheder i nærheden af en stikkontakt.

Batterilevetiden skulle altså også være på de her fire år.

LeaksProtect

Vanddetektoreren er skam også ret ligetil. Den har fire punkter i bunden, der hver især kan opfange vand. Det er også muligt at konfigurere scenariet til automatisk at lukke vandet i huset i tilfælde af en sensor. Man lægger den på den del af gulvet, hvor der kan være risiko for oversvømmelse, og håber på, at man aldrig kommer til at høre fra den.

Det passede faktisk rigtig fint med, at vores opvaskemaskine var begyndt at drille og nogle gange fyldte for meget vand op, så det røg ud af lågen. Jeg placerede LeaksProtect under opvaskeren med håb om, at den kunne advare os, hvis den begyndte at drille. Det reddede os faktisk fra en ordentlig omgang vand i hele køkkenet. Der er bestilt reparation – bare rolig.

Se også: Sammenlign priser & hastigheder på 4G & 5G Bredbånd

SpaceControl

SpaceControl er en nøglefob, der gør det muligt at kontrollere systemet. Det har også en panik-knap, der ved tryk kan starte sirene eller send alarmen til sikkerhedsfirmaet i nødstilfælder. Den er ekstremt let og kan bruges til at sætte i nøglebundtet eller måske om halsen.

Nøglefoben er beskyttet mod utilsigtede klik, og godkendelse forhindrer forfalskning af enheden og falske alarmsignaler.

Button

Som navnet antyder, er der tale om en knap. Knappen har forskellige funktioner, men den fungerer først og fremmest også som en panik knap. Panikfunktionen kan, ligesom SpaceControl, kontakte folk eller vagtcentraler, hvis der skulle opstå en nødssituation.

Der er rent faktisk også mulighed for at bruge den til aktivering af lys, garagedøren, musikanlægget osv. Det kræver dog, at man investerer endnu mere i Ajax’ produkter med deres integrationsmoduler. Det er dog en langt mere gennemgribende økonomisk krævende affære. Og det er specielt her, at jeg savner, at der var mulighed for at finde til det smarte hjem med Google assistenten eller Apple HomeKit.

Socket

Socket har ret mange interessante features, der bestemt trækker produktet op. Det kan naturligvis indgå med resten af Ajax’ system og kontrolleres trådløst. Rundt om selve stikket sidder der lys, som skifter farve, alt efter hvor meget strøm der bliver brugt. Jeg valgte dog helt at slukke for den, da jeg havde tilsluttet den i soveværelset.

Noget andet, jeg også satte pris på sammenlignet med andre produkter, er, at den ikke fylder meget i bredden, som mange andre smarte stikkontakter. Der er altså stadig plads til alt muligt andet. Ved hjælp af Jeweller-teknologien kan den bruges i op til 1.000 meters afstand – hvilket i sig selv er ret imponerende.

Se også: SIM-kort til IoT-produkter: her er de billigste abonnementer

DoorProtect

DoorProtect bruges til at holde øje med, om døre, skuffer, vinduer eller lignende bliver åbnet. Det kan enten være, at man gerne vil aktivere et scenarie, når hoveddøren bliver åbnet, eller alarmen går, hvis det ser noget mistænkeligt, mens man er på ferie. 

Når de to sider separeres, gives der besked ud til de ønskede enheder. I hjemmeforsøget blev den brugt til at overvåge juleslik-skuffen for at se, hvem der var den største synder – det viste sig at være mig selv… 

Doorprotect har en imponerende levetid på op til syv års med batteri.

Se også: Priser på sikkerhedssystemer

Konklusion

Der er ikke nogen tvivl om, at Ajax har lavet et sikkerhedssystem, der virkelig tager fat om sikkerheden og samtidig leverer en god brugerflade og brugervenlighed. Jewellery-teknologien giver nogle muligheder for selv store virksomheder, der kræver mange enheder og lang rækkevidde. Det hele ser egentlig ud til at levere, hvad det lover, men jeg savner stadig at kunne forbinde til mit smarte hjem, som det er lige nu. 

Ved nærmere research kunne jeg se, at flere inde på Ajax’ egne blogpost og forum har skrevet, at de savner netop smart home integration. Så vidt jeg kan forstå på responsen fra Ajax er det noget, de arbejder på. Men altså ingen lyd omkring, om det kommer eller hvornår. 

Hvis man ikke kan nøjes med de sikkerhedsløsninger, andre IOT producenter har i sortiment – fordi de ganske enkelt ikke er sikre nok – er der bestemt god grund til at kigge en gang på Ajax sikkerhedssystem. Hvis du har pengene vel og mærke. Den samlede pris for hele mit anmeldereksemplar lander på omkring 5.000 kroner. Du kan se mere til Ajax’ produkter her.

Karakter: 9/10

Se også: Nyttige tips om Internet Of Things & Det Intelligente Hjem