Alvorlige huller i ny version af tjekditnet.dk

Tjekditnet.dk er kommet i ny version, der også dækker mobiltale og mobildata - der er bare flere ting ved tjenesten, der gør, at man som bruger står tilbage med upålidelige informationer.

Alvorlige huller i ny version af tjekditnet.dk

Er du interesseret i at vide, hvordan din mobildækning er i dit lokalområde, så kan du nu benytte dig af tjekditnet.dk, der nu også giver overblik over mobildækningen og ikke kun fastnetbredbånd. Problemet er bare, at tjenesten ikke tager udgangspunkt i de telefoner, de fleste danskere brugere.

Se også: Mobiltelefoner med bedst antenne

Tjekditnet.dk viser dækningskort for tale og data

Tjekditnet.dk vil viser nu dækningskort for både mobiltale og mobildata, både på landsplan og helt ned på adresseniveau.

Ifølge energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, som har telemarkedet som sit ansvarsområde, så gør tjekditnet.dk det nu nemmere for forbrugerne at vurdere, hvilket teleselskab der bedst dækker deres behov. Samtidig bliver det også nemmere for regeringen, kommunerne og teleselskaberne i fællesskab at fixe de mobilhuller, der er.

”Mobildækning skal være god i hele Danmark. Derfor har vi i længere tid arbejdet tæt og godt sammen med teleselskaberne for at skabe mere gennemsigtighed omkring danskernes mobildækning”, forklarer Lars Chr. Lilleholt.

Samtidig med nyheden om opgraderingen af tjekditnet.dk oplyser Lars Chr. Lilleholt også, at regeringen er ved at ændre planloven, så det bliver nemmere for kommunerne at give tilladelse til at stille mobilmaster op i fremtiden. Selvom mere end 98 procent af Danmark er dækket med mobilnetværk, så er der fortsat lokale områder med huller i netværket og det skal altså gøres lettere at fixe dem.

Se også: Landdistrikter skal have bedre dækning

Problem nummer et ved tjekditnet.dk

Tjekditnet.dk har desværre selv et par huller. Der kan nemlig være stor forskel på antennekvaliteten fra mobil til mobil – for eksempel har den mest populære telefon i Danmark, nemlig iPhone, en af de absolut dårligste antenner og også andre populære telefoner klarer sig dårligt i antennetest.

Alligevel oplyser Energistyrelsen, der står bag tjekditnet.dk, at beregningerne på kortene er foretaget for en teoretisk referencetelefon, der svarer til de mobiltelefoner med de bedste antenner på markedet i dag. Energistyrelsen henviser til sin egen hjemmeside, hvor man kan finde en rapport om antennekvaliteten i mobiltelefoner.

Rapporten tager udgangpunkt i den test, som Professor Gert Frølund Petersen fra Aalborg Universitet står bag og som kom i september 2016. Konklusionen var, at både iPhone 6, iPhone 6S og iPhone SE, nogle af de mest populære mobil i Danmark, havde de dårligste antenner

En stor del af den danske befolkning kan derfor ikke rigtig bruge beregningene på tjekditnet.dk til noget.

Se også: Mobilkunderne har talt: Her får du bedste netvæk og dækning

 

Problem nummer 2 ved tjekditnet.dk

Energistyrelsen siger selv, at der lokalt kan opleves en anden taledækning, end kortene viser. Det kan dels skyldes den mobil du bruger, hvordan du holder den, og om du befinder dig indendørs. Og her melder problem nummer to sig så og omhandler ‘om du befinder dig indendørs’ og ‘hvordan du holder den’.

En telefon kan have god dækning og modtagelse udendørs, men kan have dårlig dækning og modtagelse indendørs alt efter hvilken mobiltelefon og netværksteknologi, der benyttes. Det tages der altså heller ikke hensyn til.

Se også: Find billig mobilabonnement

 

Tjekditnet.dk giver upålidelige informationer

Tjekditnet.dk giver med andre ord nogle informationer om netværksdækningen og den forventede mobiloplevelse, som mange reelt ikke kan bruge til noget, da beregningerne baseres på problematiske forhold.

Hvordan man holder mobilen spiller også ind på kvaliteten, i følge Energistyrelsen.

Jeg er med på, at det kan være svært at tage højde for alle mulige og umulige forhold, når det gælder måling af netværkskvalitet, men når Energistyrelsen selv henviser til flere forhold, der gør det problemet at levere korrekte oplysninger, så undrer det, at de overhovedet giver sig i kast med dette.

Vi afventer i øvrigt også svar på fra Energistyrelsen, hvor mange millioner kroner de har brugt på at udvikle den nye version af tjekditnet.dk…

 

Se også: Nyheder om mobildækning