10 ting du skal vide om mobile netværk

Mobile netværk er næsten lige så vigtige for de fleste som det at drikke vand. Vi har ganske enkelt behov for begge dele for at leve! Her er 10 ting, du skal vide om mobile netværk.

10 ting du skal vide om mobile netværk

Mobile netværk er essentielle for vores hverdag. Uden høje hastigheder og godt dækkende netværk, så kan vores mobiltelefoner ikke bruges til særlig meget, da så mange funktioner i en mobil i dag er afhængige af netværksforbindelse.

Dog er også samtaler stadig rigtig vigtig del af vores mobilbrug og vi guider her til ting, det kan være værd at vide mere om, når det drejer sig om mobile netværk, samtaler og opkobling.

 

1. Almindelige samtaler via mobilen kan foregå på mobile netværk både på 2G og 3G.

2. Det er dækningen og signalstyrken, der afgør, om en samtale kører over 2G eller 3G på mobile netværk. Hvis man er inden for 3G-dækning, hvilket man stort set altid vil være i Danmark, så vil samtalen foregå på 3G. I områder uden 3G-dækning vil samtalen ”falde tilbage” på 2G-nettet. Ligeledes er det også en prioritering, som bestemmer, hvor man helst vil afvikle trafikken, kombineret med signalstyrke – dvs. dækning

3. Teleselskaberne har man mulighed for at fastsætte værdier i på de mobile netværk for at styre trafikken. Disse værdier afgør, hvornår en samtale fx skubbes fra 3G ned på 2G.

4. Samtaler på 4G-nettet vil gøre, at man også kan bruge 4G-frekvenserne til at skabe taledækning. Det kan fx være 800 Mhz, som kan række langt og er gode til at trænge ind i bygninger. VoLTE (Voice over LTE) kræver investeringer i netværket og enheder, som understøtter funktionen.

5. Hvis der er en 3G-antenne, er der ofte også automatisk en 2G-antenne samme sted. Men det er ingen garanti. Mobile netværk og dækning er et stort puslespil, som lægges i det enkelte områder. Der optimeres hele tiden på netværket for at understøtte danskernes forbrug bedst muligt. Fx bruges 3G til både data tale, sms/mms, mens 2G udelukkende er tale og sms, ligesom 4G-nettet lige nu udelukkende udnyttes til at give danskerne høje datahastigheder.

onetake-mobil-4- netværk

6. Mens man taler om teoretiske hastigheder på 150 Mbit/s i mobil netværk, så oplyser de danske operatører over en kam stort set, at den forventede hastighed er mellem 17 og 71 Mbit/s i download og 5 og 43 Mbit/s i upload ved udendørs brug.

7. I løbet af i år forventes det, at den teoretiske hastighed kommer på 300 Mbit/s. Om den faktiske hastighed fordobles, er tvivlsomt.

8. Jo flere der er på et mobile netværk, jo mere belastes de med lavere hastighed til følge. Streaming du en landskab til computeren, tabletten eller mobilen via mobile netværk og oplever, at billedet hakker eller ikke er af så høj kvalitet som normalt, så kan det skyldes, at der sidder mange i nærheden af dig og gør det samme.

9. Mobile netværk belastes, når mange er samlet samme sted, for eksempel på en festival. Men de belastes også alt efter hvilke data tjenester man bruger: 1 time video streaming i god kvalitet forbruger mellem 700-800 MB data. 1 time video streaming i HD kvalitet forbruger cirka 2,5 GB data. 1 times webradio forbruger cirka 50 MB data. 1 billede du mailer eller uploader til cloud-tjeneste forbruger 2-4 MB data (meget afhængig af antal megapixel på din mobil). 1 visning af en www-side forbruger cirka 1 MB. 1 visning af en mobiloptimeret side forbruger cirka 150-200 KB. 1 opdatering uden billede på Facebook forbruger typisk 100 KB. 1 opdatering på Twitter forbruger cirka 70 KB.

10. Mange ting kan spille ind ved dårlig dækning, for eksempel: Du er langt fra masten. Du er i en bygning omgivet af beton og metal. Du er i bakket terræn. Din mobil har dårlig netværksteknik. Du holder mobilen forkert. Faktisk er dårlig antennekvalitet en hyppig årsag til, at du kan opleve dårlig forbindelse – det er ikke kun netværket, der bærer skylden.

Herunder kan du se og høre mere om de danske mobile netværk i OneTake Mobil. Se det om de mobile netværk fra 10 minutter og 27 sekunder inde i indslaget.